Luna ianuarie în 27 zile: Aducerea moaștelor celui între Sfinți, Părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului


 


Fericitul acesta și dumnezeiescul Ioan Gură de Aur a fost patriarh al Constantinopolului, pe vremea împăratului Arcadiu (395-408) și a împărătesei Eudoxia. Viața lui se arată la 13 noiembrie, când se face pomenirea lui; lucrarea sa neobosită în ogorul Domnului se arată la 30 ianuarie, când fericitul Ioan este cinstit laolaltă cu Sfinții Părinți Vasilie cel Mare și Grigorie Teologul, la sărbătoarea celor Trei Ierarhi. Astăzi, în ziua de 27 ianuarie, pomenim numai aducerea sfintelor moaște din surghiunul, unde murise, și așezarea lor în biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol. Și această faptă de laudă s-a săvârșit pe vremea împărăției lui Teodosie cel Mic (408-450), fiul împăratului Arcadiu, la anul 438, și iată cum: Fiindcă mulțime de nenorociri veniseră, în acea vreme, asupra cetății și asupra împărăției, iar poporul credincioșilor socotea că relele acestea veneau și ca o pedeapsă dumnezeiască, pentru înverșunarea nedreaptă a împărătesei Eudoxia împotriva omului lui Dumnezeu, Ioan Hrisostom, că a mijlocit ca el să fie îndepărtat din scaun, trimițându-l să moară în surghiun, drept aceea, noul patriarh, Sfântul Proclu, ucenic al Sfântului Ioan Hrisostom, a îndemnat pe Teodosie împăratul să aducă moaștele Sfântului Ioan în cetate, ca un semn de împăcare. Și, primind împăratul cu bucurie sfatul acesta, toată lucrarea s-a făcut cu mare dărnicie, cu cheltuiala împărăției.

Și, a fost luat, cu rugăciuni și cu toată cuviința; trupul nestricat al Sfântului de la Comane, la hotarele Armeniei, unde era îngropat, după 31 de ani de la moartea lui, și pus într-un sicriu de aur. Pretutindeni, prin sate și prin orașe, moaștele Sfântului Ioan au fost petrecute cu cântări de psalmi, făclii aprinse și mireasma de tămâie. Iar când au ajuns la Constantinopol, împăratul Teodosie însuși a îngenunchiat și s-a rugat cu lacrimi ca Sfântul să ierte fărădelegea mamei sale Eudoxia, care era pricina morții omului lui Dumnezeu. Au pus apoi sfintele moaște în careta împărătească și, ajungând la biserica Sfinților Apostoli, le-au așezat acolo și toți credincioșii s-au rugat înaintea lor, cerând har și îndurare de la Cel ce, prin viață și prin lucrarea Sfântului, ridicase pe omul lui Dumnezeu între Sfinții cei mai aleși și mai bineplăcuți Domnului. Și, săvârșindu-se aceasta în ziua de 27 ianuarie, Biserica a hotărât ca această zi să se prăznuiască în tot anul, spre veșnica pomenire a acestui mare Păstor și învățător al creștinătății întregi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta