Cum devenim bine placuți Domnului

Avva Alonie l-a întrebat pe avva Agaton: "Avo, de ce trebuie să ne grijim mai tare de lucrarea cea din afară sau de pază cea dinlăuntru?"

Şi avva Agaton i-a răspuns: "Lucrarea cea din afară, adică postul, milostenia, portul, barbă, fusta, uniformă, vorba, sunt frunză. Şi Mântuitorul, în marţea cea mare, a blestemat smochinul acela în care a găsit numai frunze: «De acum să nu se mai facă în tine roadă în veac» ". Era simbolul poporului evreiesc şi al fariseilor, care puneau baza numai pe cele dinafară.

Apoi a grăit avva Alonie: "Arătat este că toată osteneala noastră este pentru paza cea dinlăuntru; pentru credinţa cea dreaptă în Dumnezeu, pentru smerenie, pentru dragoste, pentru înfrânare, pentru dreapta socoteală şi celelalte fapte bune, care sunt roade ale dragostei". Roadă duhului este: dragostea, bunătatea, îndelunga răbdare, înfrânarea poftelor, facerea de bine, blândeţea, credinţă. Dar unui pom îi stă bine când are şi frunze şi roade. Atunci este complet. Dacă ai vedea un pom numai cu roade şi nici o frunză, nu te-ai mira unde-i podoabă? Este bine să aibă şi uniforma cea din afară şi roadă dinlăuntru ca să-l vadă pe creştin asemenea unui pom care-i încărcat de roade, dar are şi frunze.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta