Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul



Sfântul Isaachie a trăit în secolul al IV-lea. Pentru că împăratul Valens Arianul (364-378) prigonea Ortodoxia, pustnicul Isaachie vine în Constantinopol spre a-i întări pe creştini şi a cere împăratului bisericile ortodoxe date arienilor. Este supus la multe chinuri şi îi proroceşte împăratului moartea pentru că nu a înapoiat ortodocşilor bisericile luate şi date arienilor. Împăratul Valens va muri în lupta cu barbarii.

Sfântul Isaachie este rugat de împăratul Teodosie cel Mare să rămână în Constantinopol. Aristocratul Saturnin a zidit o sfântă mănăstire pentru Avva Isaachie, unde a vieţuit până la moartea sa, săvârşind multe minuni. Înaintea morţii lui, Sfântul Isaachie l-a numit pe ucenicul său, Dalmatus, stareţ în locul lui. De la numele noului stareţ, mănăstirea a luat mai târziu numele de Mănăstirea Dalmaţilor.

Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfintei Macrina cea Bătrână şi Sfântului Vasilie;
- Sfântului Mucenic Natalie;
- Sfântului Cuvios Varlaam;
- Sfinţilor Mucenici Romano şi Teletie;
- Sfântului Mucenic Evplu.

Troparul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Glasul 8
Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isaachie, duhul tău.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta