Pomenirea Sfântului Preacuvios Dionisie


 

Acest Părinte sfânt Dionisie este întemeietorul Mânăstirii Sfântului Ioan (Dionisiu) de la Sfântul Munte Athos. El s-a născut la Korița, în Albania. Fratele lui mai vârstnic, Theodosie, s-a retras la Sfântul Munte unde mai după aceea a ajuns starețul Mânăstirii Philotheu. Când Dionisie a crescut, el a mers la fratele lui din Sfântul Munte, la Mânăstirea Philotheu, unde fratele l-a tuns monah.
Din dumnezeiasca Purtare de Grijă, pe când Theodosie se afla la Constantinopol într-o ascultare pentru mânăstire, el a fost luat și sfințit episcop alt Tapezundei. Din acel ceas, pe locul unde mai târziu avea să se ridice mânăstirea Dionisiu, închinată Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului, a început să se arate în fiecare noapte o lumină minunată, înțelegând că această lumină cerească semn este din cer care vrea ca pe acel loc să se înalțe o mânăstire.
Dionisie a călătorit la Trapezunda ca să ceară sfat și binecuvântare de la episcopul Theodosie, fratele lui și ajutor de la împăratul Alexios Comnenul. Împăratul i-a dat și bani pentru construcții și un document imperial de întemeiere, care se păstrează la Mânăstirea Dionisiu până în ziua de astăzi.
Sfântul Dionisie a întemeiat Mânăstirea Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul la anul 1380.
Când ea a fost odată jefuită de pirați, Dionisie a călătorit din nou la Trapezunda și a murit acolo, în vârstă fiind de șaptezeci și doi de ani.
Dar Sfânta Mânăstire Dionisiu există și propășește până în ziua de azi. În ea se află o icoană a Preasfintei Maicii lui Dumnezeu numită „a Laudei", pe care împăratul Alexios Comnenul a dăruit-o Mânăstirii Dionisiu. Predania ne zice că aceasta este icoana înaintea căreia s-a cântat întâia oară Imnul Acatist către Maica Domnului, compus de patriarhul Serghie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta