Patriarhii Iustin și Teoctist, comemorați de PS Timotei Prahoveanul: Mântuitorul să răsplătească strădania lor


 „Ne rugăm ca Mântuitorul Iisus Hristos să răsplătească strădania lor și jertfa pe care au făcut-o într-o perioadă deosebit de grea, și unul și celălalt, întru slujirea Bisericii”, a spus PS Timotei Prahoveanul sâmbătă, la slujba de pomenire oficiată pentru Patriarhii Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu.

Comemorarea lor a fost făcută sâmbătă întrucât ambii au trecut la cele veșnice pe final de iulie: Patriarhul Iustin în 31 iulie 1986 iar Patriarhul Teoctist în 30 iulie 2007.

„Îi pomenim pe amândoi și pentru că ei s-au cunoscut, s-au întâlnit și au avut același drum de slujire al Bisericii”, a menționat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preasfinția Sa a amintit că ei sunt pomeniți la fiecare Liturghie dimpreună cu ceilalți trei înaintași: patriarhii Miron, Nicodim și Justinian.

„Ei sunt pomeniți la toate altarele lor românești din țară și străinătate. Sunt pomeniți de către mănăstirile unde au fost ctitori restauratori, și unul și celălalt, în perioade grele”.

PS Timotei a vorbit despre greutățile prin care au trecut, amintind de întâlnirile lor cu mari cuvioși și cu unii dintre sfinții recent canonizați, precum Cuviosul Cleopa de la Sihăstria.

Slujba de pomenire a avut loc în Catedrala Patriarhală, la finalul Sfintei Liturghii oficiate de sărbătoarea Sfântului Pantelimon.

Mormintele celor doi patriarhi comemorați se află în Catedrala Patriarhală. Sursa: foto+ articol basilica ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta