Pomenirea Sfântului Cuvios Ioan Casian


 

Acest mare Sfânt Ioan s-a născut la Roma din părinți vestiți, în tinerețe el a studiat toate științele seculare, mai cu seamă filosofia și astronomia. Apoi, s-a dăruit în întregime studiului Sfintelor Scripturi. Străduindu-se să meargă de la bine spre mai bine și dorind încă și mai mari trepte de desăvârșire, Sfântul Casian a călătorit de la Roma la Constantinopol spre a-l auzi cu urechile lui pe slăvitul Ioan Gură de Aur. Sfântul Gură de Aur l-a învățat din belșug și l-a hirotonit intru diacon.
Folosindu-se mult de dumnezeiasca înțelepciune a Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfântul Ioan Casian a călătorit încă și mai adânc în părțile Răsăritului, spre a se învăța și mai mult de la marii nevoitori ai acelor locuri și vremuri și pentru a se desăvârși încă și mai mult. El a rămas timp îndelungat în Egipt, cel mai mult în pustia Nitriei, petrecând printre cei mai mari atleți ai duhului trăitori atunci și învățând de la ei arta întregii virtuți.
El s-a întors după aceea în apus, unde s-a sălășluit în cetatea Marsiliei. Aici el a întemeiat două comunități monastice: una pentru bărbați, iar cealaltă pentru femei. La cererea monahilor, Sfântul Casian a scris multe cărți prea folositoare pentru iubitorii vieții duhovnicești: Opt cărți despre lupta contra patimilor celor de căpetenie sau Regulile Vieții Monahale și Convorbirile cu Părinții din Egipt.
De cea mai mare importanță este scrierea lui împotriva ereticului Nestorie. Aceasta a fost redactată la cererea arhidiaconului Leon. El L-a slujit cu credință pe Stăpânul nostru Hristos și i-a îmbogățit pe mulți cu înțelepciunea lui, mutându-se la cele veșnice în anul 435 de la întrupare.
Moaștele Sfântului Casian se odihnesc la Marsilia (în Franța) până în ziua de azi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta