Pomenirea Sfântului Nifon, făcătorul de minuni [episcopul Constanțianei Ciprului]


 


El s-a născut în Paflagonia și a fost crescut la Constantinopol, la curtea comandantului [Savvatie]. Căzând într-o tovărășie foarte stricată, tânărul Nifon a căzut și el în împrăștiere, dedându-se la toate păcatele și viciile. Din cauza vieții lui păcătoase, el nu se putea ruga lui Dumnezeu. Dar prin mila Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu el s-a întors din calea largă a păcatelor și s-a tuns monah.
El a avut multe vedenii ale lumii cerești, iar vreme de patru ani a luptat cu un diavol cumplit care îi șoptea mereu: „Nu există Dumnezeu!" Dar arătându-i-Se Domnul Viu într-o icoană, Sfântul Nifon a căpătat atunci o mare putere asupra duhurilor necurate și s-a eliberat de acele cumplite ispite.
El a ajuns un astfel de mare văzător cu duhul încât vedea în jurul oamenilor îngeri și diavoli tot așa cum îi vedea și pe oameni, cărora le citea și gândurile inimii. El adesea împreună-grăia cu îngerii și stătea împotriva demonilor și cu cuvântul.
El a ctitorit o Sfântă biserică în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la Constantinopol, unde s-au strâns și s-au mântuit o mulțime de suflete.
În urma unei vestiri de sus, Patriarhul Alexandru al Alexandriei l-a sfințit pe el episcop pentru cetatea Constanțianei din Insula Cipru. Atunci Sfântul Nifon era deja în vârstă.
El bine a păstorit pe creștinii din Constantiana pentru scurt timp, apoi s-a strămutat la locașurile cele cerești ale împărăției lui Hristos.
Mai înainte de ieșirea sufletului i s-a arătat lui Sfântul Atanasie cel mare care atunci era arhidiacon în Biserica Alexandriei, iar după moarte el a fost văzut de către Sfântul Atanasie, cu fața strălucind ca soarele.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta