Aflarea capului Sfântului Înaintemergător și Botezător Ioan


 


Sfântul și întru tot slăvitul Botezător Ioan a fost decapitat la dorința expresă și la instigarea nelegiuitei Irodiada, soția nelegitimă a ticălosului împărat Irod. Când lui Ioan i s-a tăiat capul în închisoare, Irodiada a dat poruncă ca să nu-i fie îngropat capul împreună cu trupul, căci nelegiuita se temea că oarecum, prorocul ar putea astfel învia. De aceea, ea i-a luat capul și l-a îngropat adânc într-un loc ascuns și spurcat.
Dar ea avea o doamnă de companie, pe Ioana, care era soția demnitarului Huza de la curtea lui Irod. Aceasta bună și cu frică de Dumnezeu Ioana nu a putut tolera ca să vadă capul Omului lui Dumnezeu zăcând în necurăție. De aceea ea l-a dezgropat în ascuns, l-a dus la Ierusalim și l-a îngropat în Muntele Măslinilor.
Neștiind de aceasta, când Regele Irod a auzit de minunile prea mari pe care le săvârșește Mântuitorul, s-a înfricoșat și a spus: Acesta este Ioan Botezătorul [pe care l-am ucis] el s-a sculat din morți și de aceea se fac minuni prin El (Matei 14:2).
După o mare bucată de vreme, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos și lepădând poziție socială și toată deșertăciunea acestei lumi, s-a făcut monah luându-și numele de Inochentie. Ca monah, el s-a sălășluit în Muntele Măslinilor, chiar la locul unde se afla îngropat capul Botezătorului Ioan. Dorind să-și zidească o chilie, el a săpat adânc și a descoperit un vas de pământ în care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al lui Ioan Botezătorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște, apoi le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.
Mai târziu, prin pronia Dumnezeiască, aceste sfinte moaște făcătoare de minuni (adică sfântul cap al Botezătorului Ioan) au călătorit din loc în loc, cufundate în întunericul uitării, până iar au fost descoperite, în sfârșit, sub domnia cucernicei împărătese Teodora, mama lui Mihail și soția lui Teofil și pe timpul Patriarhului Ignatie, acest sfânt cap a fost adus la Constantinopol.
Multe vindecări minunate s-au lucrat la moaștele cinstitului cap al Înaintemergătorului.
Dar este important și interesant de notat că, deși în timpul vieții Înaintemergătorul nu a făcut nici o minune, Ioan nu a făcut nici o minune (Ioan 10:41), totuși, sfintele sale moaște s-au aflat lucrătoare de nenumărate și puternice minuni de-a lungul veacurilor, după strămutarea lui la ceruri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta