Pomenirea Sfinților Mucenici Marcian și Martirie [notarii]

Acești sfinți ai lui Dumnezeu au fost clerici ai Arhiereului Pavel, Patriarhul Constantinopolului, în timpul domniei împăratului Constanțiu.
La moartea marelui Constantin a început să se manifeste din nou, mai pe față și mai sălbatic, erezia ariană, care în timpul marelui împărat Constantin fusese încătușată, însuși împăratul Constanțiu, fiul marelui Constantin, era aplecat către erezia aceasta.
La curtea imperială se aflau doi demnitari foarte influenți, Eusebius și Filip, ambii înfocați arieni. La intrigile lor, Patriarhul Pavel a fost depus din scaunul patriarhal și surghiunit în Armenia, unde a murit la scurt timp, sugrumat de arieni.
După uciderea Patriarhului Pavel, Macedonie, bărbat lipsit de orice onoare, a luat cu samavolnicie tronul patriarhal.
Două cumplite războaie a avut de bătut atunci Ortodoxia: unul împotriva păgânilor, celălalt împotriva ereticilor.
Sfinții Marcian și Martirie au mijlocit din toate puterile lor și au luptat până la moarte mucenicească, pentru Ortodoxie. Marcian a fost citeț, iar Martirie a fost ipodiacon în marea Aghia Sofia din Constantinopol. Ei au fost notarii [secretarii] Patriarhului Pavel, cel ce luase moarte mucenicească în Armenia.
La început arienii au încercat să îi cumpere, dar fiind întâmpinați cu dispreț și scârbă, ereticii au obținut uciderea lor.
Fiind duși la locul execuției (". . . la poarta Constantinopolului, ce se numea Milandisia, la locul Devterului. . . ", unde Sfinții au și fost îngropați. - Vezi Sinaxarul sfinților din Mineiul pe Octombrie (București: Ed. Inst. Bibi. și de Misiune al B. O. R. , 2004). , ei și-au ridicat mâinile la cer și s-au rugat lui Dumnezeu, mulțumindu-I Lui pentru sfârșitul mucenicesc al vieții lor: "Doamne, ne bucurăm și îți mulțumim Ție pentru moartea prin care ne chemi din această viață pământească. învrednicește-ne pe noi de veșnica Ta împărăție, căci Tu ești mântuirea noastră și viața, Amin!" Ei au fost decapitați la anul 355.
După o oarecare vreme, Sfântul Ioan Gură de Aur a înălțat o Sfântă biserică purtând hramul lor deasupra sfintelor lor moaște făcătoare de minuni.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta