Prăznuirea cinstitului Acoperământ al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria


 


Din vremurile cele mai vechi Biserica a cinstit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ca patroană și apărătoare a poporului creștinesc de pretutindeni care, prin rugăciunile ei mijlocitoare cheamă mila Fiului ei asupra noastră, a păcătoșilor.
Ajutorul Preasfintei Maicii Domnului s-a arătat limpede și mereu de-a lungul timpului, atât către persoane, cât și către comunități de oameni și popoare, pe timp de pace și pe timp de război, în pustiile sihaștrilor și în mijlocul cetăților și vuietului lumii.
Evenimentul pe care îl prăznuiește astăzi Biserica ortodoxă de pretutindeni confirmă limpede că Maica Domnului este pururea apărătoarea poporului creștinesc. Spre ziua de întâi octombrie a anului 911 (Sinaxarul Sărbătorii din Mineiul pe Octombrie menționează că acea zi era o Duminică (București: Ed. Inst. Bibi. și de Misiune al B. O. R. , 2004, p. 32).), în timpul domniei împăratului Leon cel înțelept, se făcea în Sfânta Biserică Vlaherne din Constantinopol priveghere de toată noaptea. Biserica era plină de popor. Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos stătea într-un ungher mai în spate, împreună cu ucenicul său, Epifanie.
La ora patru dimineața, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh, ținându-și omoforul întins ca un acoperământ deasupra capetelor credincioșilor. Ea era îmbrăcată în purpură încrustată cu aur și strălucea cu lumină negrăită, în jurul ei se aflau apostolii, sfinții, mucenicii și fecioarele.
Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?"
Iar Epifanie a zis: "O văd, Părinte și mă minunez!"
Acesta este evenimentul pe care îl przănuiește Biserica astăzi, eveniment ce a instituit Sărbătoarea cinstitului Acoperământ al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, spre a ne ține în minte pururea că prin a noastră smerită nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neîncetatul ajutor al Doamnei și Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea, cea care ne acoperă pe noi cu cinstitul ei Acoperământ.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta