Pomenirea Sfântului Apostol Matia


 


Sfântul Matia s-a născut din tribul lui Iuda, în Betleem. El a studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon la Ierusalim. Când Domnul a ieșit să predice apropierea împărăției lui Dumnezeu, Matia s-a alăturat și el celor care Îl iubeau pe Domnul. Căci Matia L-a iubit pe El din toată inima lui, din tot cugetul lui și din toată virtutea lui, iar duhul lui se bucura întru el când asculta cuvintele Domnului și vedea minunile Lui.
Mai întâi Matia s-a numărat printre cei șaptezeci de Apostoli mai mici. Dar după Slăvita înviere, golindu-se locul ocupat până atunci de Iuda, iscarioteanul, Apostolii au aruncat sorți și astfel l-au ales pe Matia să plinească numărul celor Doisprezece (Fapte 1:23-26).
Primind Duhul Sfânt la Duminica Cincizecimii, Apostolul Matia a pornit la predicarea Evangheliei, mai întâi în Iudeea, apoi în Etiopia, unde a fost schingiuit pentru dragostea lui Hristos.
Se spune despre el că a predicat și prin întreaga Macedonie, unde nelegiuiții au vrut ca să-i scoată ochii; dar el s-a făcut nevăzut din mijlocul lor și astfel a scăpat cu viață. Stăpânul Hristos a venit la el în temniță, l-a mângâiat și l-a eliberat de acolo.
La sfârșit, el s-a reîntors la lucrul din Iudeea. Acolo a fost prins și adus înaintea curții și a marelui preot Anania, înaintea cărora L-a mărturisit neînfricat pe Hristos. Anania (același care îl ucisese și pe Apostolul Iacov) l-a osândit pe Matia la moarte.
Ei l-au scos pe Matia afară din cetate, l-au bătut cu pietre, iar la urmă i-au tăiat capul cu toporul. (Aceasta era metoda romană de a ucide un om osândit la moarte, iar fățarnicii iudei au folosit-o în cazul lui Matia, ca să arate romanilor că acesta ar fi fost dușman al Romei.)
Așa a luat cununa muceniciei acest Apostol al lui Hristos, strămutându-se la locașurile veșnice ale nemuritoarei împărății a lui Dumnezeu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta