Pomenirea Sfintei Mucenițe Iulia, fecioara


 

Sfânta Iulia s-a născut la Cartagina dintr-o familie aristocrată. Când persanii au capturat Cartagina, ei au luat de acolo mulți prizonieri, ca sclavi.
Sfânta Iulia a fost capturată și făcută sclavă, căzând în mâinile unui păgân, negustor în Siria. Văzând că este creștină, el a sfătuit-o de multe ori să se lepede de Hristos și să se facă de o credință cu el, dar Iulia l-a privit cu dispreț. Văzând că Iulia este foarte credincioasă și pricepută la treburile pe care i le încredința, negustorul a lăsat-o în pace și nu i-a mai vorbit niciodată de credință.
Odată negustorul și-a încărcat marfa în corabie și luând-o și pe Iulia cu el, a pornit-o spre țărmuri îndepărtate pentru afaceri. Când au sosit la Corsica, au nimerit acolo într-un festival idolesc, cărei blasfemii negustorul i s-a alăturat, însă Iulia a refuzat să coboare la mal. Ea a rămas în corabie și a plâns văzând nebunia și greșelile oamenilor ce zac în întuneric.
Dar cumva păgânii au descoperit că stă în corabie și au scos-o afară cu sila, în ciuda împotrivirii mari a negustorului, stăpânul ei. Păgânii au schingiuit-o pe Iulia bestial. Ei i-au tăiat sânii, au urcat-o pe o stâncă și au răstignit-o acolo pe o cruce, pe care Iulia și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.
Moartea ei a descoperit-o îngerul lui Dumnezeu unor monahi ce se nevoiau pe o insulă din apropiere, Margarita (sau Gorgona) și acești monahi au venit, au luat trupul mucenicesc al Iuliei și l-au îngropat cu cinste.
De-a lungul secolelor la mormântul Sfintei Iulia s-au lucrat nenumărate minuni, iar unora dintre cei vii chiar mucenița li s-a înfățișat aievea. Ea a luat mucenicia cu cinste în veacul al șaselea.
După mulți ani, locuitorii au voit să ridice o Sfântă biserică în cinstea muceniței în alt loc, fiindcă vechea biserică era foarte mică și dărăpănată. De aceea, la locul pe care și l-au ales, ei au început să adune materialul: piatră, cărămizi, nisip și toate cele necesare. Dar s-a întâmplat că în timpul nopții, înainte de ziua când urma să fie pusă temelia, toate materialele au fost mutate de o mână nevăzută la locul celei vechi bisericuțe dărăpănate. Neînțelegând ce s-a întâmplat, lucrătorii au început să încarce materialele ca să le transporte înapoi, la locul nou ales, dar după ce au terminat de făcut aceasta, minunea s-a întâmplat iar: materialele au fost duse de o mână nevăzută la vechea bisericuță.
Atunci paznicul de noapte a văzut o fecioară strălucitoare care cu ajutorul unor care trase de boi albi, duce materialele toate la vechiul lor al ctitoriei celei dintâi. Din aceasta toți au înțeles că Sfânta Iulia nu dorește să se schimbe locul bisericii ei. De aceea lucrătorii au demolat vechea bisericuță și pe același loc au înălțat nou locaș Muceniței.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta