Pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu [Teoforul]


 


Acest bărbat sfânt s-a numit „purtător de Dumnezeu" pentru că el avea pururea Numele lui Dumnezeu în inimă și pe buze.
Potrivit Sfintei Tradiții el s-a numit așa pentru că a fost ținut în brațe de Domnul întrupat, Iisus Hristos. Pe când Domnul a propovăduit ucenicilor învățătura despre smerenie, el a luat în brațe un prunc, l-a pus la mijloc între ei și a zis: Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția Cerurilor (Matei 18:4). Acel copil a fost acest Sfânt Ignatie.
Mai târziu el a ajuns ucenicul Sfântului Ioan Teologul, împreună cu Sfântul Policarp, episcopul Smirnei.
Ca Episcop al Antiohiei, Sfântul Ignatie bine a păstorit Biserica lui Hristos cea încredințată lui și a fost cel dintâi care a introdus cântarea antifonală în Biserică, în care firul cântului este reluat alternativ de cele două strane. Acest fel de cântare i s-a descoperit Sfântului Ignatie de către îngerii lui Dumnezeu din ceruri.
Trecând împăratul Traian prin Antiohia în drum spre războiul cu perșii, el a auzit de Sfântul Ignatie, l-a chemat la sine și l-a sfătuit să jertfească idolilor. Dacă ar fi făcut astfel, împăratul Traian l-ar fi investit pe Sfânt cu rangul de senator. Dar cum sfaturile, ca și amenințările împăratului au rămas în van, Sfântul Ignatie a fost legat în lanțuri și trimis la Roma sub paza a zece soldați sălbatici, spre a fi aruncat la fiare.
Sfântul Ignatie s-a bucurat întru martiriul lui pentru Domnul și s-a rugat lui Dumnezeu ca fiarele să îl sfâșie cu adevărat, ca ele să i se facă lui mormânt, ca să nu fie depărtat de la el felul acesta de moarte.
După o călătorie lungă și chinuitoare ce l-a purtat din Asia, prin Tracia, Macedonia și Epir, Sfântul Ignatie a ajuns la Roma, unde a fost aruncat la leii din circ. Leii l-au sfâșiat și i-au mâncat trupul, ne mai rămânând din el decât inima și oasele mari.
Acest slăvit mucenic al lui Hristos a luat mucenicia la Roma la anul 106, în timpul domniei urâtorului de Hristos împărat Traian.
Sfântul Ignatie s-a arătat de multe ori din cealaltă lume și a lucrat multe minuni, ajutând și în ziua de azi pe cei care cheamă cu credință întru ajutor mucenicescul lui nume.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta