Începutul Indictionului al 7530 lea an de la facerea lumii, adică al Anului nou bisericesc


 


Primul Sinod Ecumenic [de la Niceea, din anul 325] a rânduit ca Anul Bisericesc trebuie să înceapă în ziua de întâi septembrie.
Pentru vechii evrei luna septembrie marca începutul anului civil (Ieșirea 23:16), ea fiind luna în care poporul lui Israel strângea recoltele și aducea mulțumită lui Dumnezeu.
Aceasta a fost ziua în care Mântuitorul a intrat în Sinagoga de la Nazaret (Luca 4:16-21), a deschis Sfânta Carte a Prorocului Isaia și a citit profeticele cuvinte: Duhul Domnului este peste Mine, că Domnul M-a uns să binevestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor robiți dezrobire și celor prinși în război libertate; Să dau de știre de un an de milostivire al Domnului și de o zi de răzbunare a Dumnezeului nostru (Isaia 61:1-2).
Trebuie să știm că luna septembrie a fost aceea în care împăratul Constantin cel mare a repurtat victoria împotriva lui Maxențiu, dușmanul de moarte al creștinismului. În urma acestei victorii câștigate cu ajutor dumnezeiesc, Constantin a proclamat libertatea creștinilor de a se închina Unuia Dumnezeu Iisus Hristos, în tot imperiul Roman care atunci coincidea cu întreaga lume civilizată.
Timp de multe veacuri, anul civil al lumii creștine a urmat structura anului bisericesc, începând și el la 1 septembrie. Mai târziu însă lucrul acesta s-a schimbat, începutul anului civil transferându-se la 1 ianuarie. Schimbarea a intervenit mai întâi în Occident, iar mai târziu și în Rusia, sub Țarul Petru cel mare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta