Pomenirea Sfântului Cuvios Mucenic Ioan și a celor împreună cu dânsul, de la Mânăstirea Sfântului Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim


 


Această slăvită mânăstire care se mai află și astăzi a fost cercetată la vremea lui și de al nostru părinte sârb Sfântul Sava, fiind înzestrată de mulți domnitori sârbi de-a lungul vremurilor. Ea a fost în multe rânduri atacată cu sălbăticie de arabi, jefuită și pustiită. Dar Pronia dumnezeiască a vrut ca de fiecare dată ea să se refacă deplin și așa dăinuie și astăzi.
În timpul împărăției lui Constantin și a Irinei a avut loc un astfel de atac al arabilor. Monahii văzând aceasta nu au voit să fugă ca să-și scape viețile ci mai curând, la sfatul Starețului lor Toma, ei au zis: „Noi din lume am fugit în această pustie pentru dragostea lui Hristos, și prea rușinos lucru ar fi să fugim din pustie de frica oamenilor. De ar fi să fim cu toții junghiați aici, junghiați vom fi pentru dragostea noastră pentru Hristos pentru Care am și venit să locuim aici. "
Astfel hotărând, ei au așteptat liniștiți năvălirea hoardei arabe, ca niște miei nevinovați înaintea haitelor de lupi. Pe unii dintre ei arabii i-au ucis cu săgeți, iar pe alții i-au închis de vii în peștera Sfântului Sava. La ușa peșterii au pus apoi foc, astfel încât monahii dinăuntru au murit cu toții sufocați de fum. Așa și-au dat sfintele lor suflete mucenicii lui Hristos, înfățișându-se înaintea Lui și fiind așezați în locașurile veșnice ale împărăției Lui, a Mântuitorului pentru Care și-au dat viața.
Mucenicia lor prea slăvită a fost înaintea praznicului luminat al Învierii Domnului din anul 796 după Hristos, când pe scaunul împărăției Răsăritului se aflau Constantin și Irina, iar patriarh al Ierusalimului era arhiereul Ilie.
Pedeapsa năprasnică a lui Dumnezeu nu a întârziat să cadă asupra acelor sălbatici păgâni. Căci după măcelărirea monahilor, întorcându-se la corturile lor, ei au început să se certe între dânșii, după care s-au și ucis cu desăvârșire între ei. Acestea s-au întâmplat în aceleași zile ale anului 796 după Hristos.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta