Pomenirea Sfinților trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur


 


Fiecare dintre acești trei mari Sfinți are propria sa zi de sărbătoare în Biserică: Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur la 27 ianuarie.
Această sărbătorire a tuturor trei la un loc în ziua de 30 ianuarie a fost însă instituită în veacul al unsprezecelea, în timpul împărăției lui Alexie Comnenul, când se ivise și o neînțelegere în popor.
Căci erau unii care socoteau că dintre cei trei, Sfântul Vasile este cel mai mare sfânt datorită curajului și curăției sale, și aceștia se numeau vasilieni. Alții îl cinsteau numai pe Sfântul Grigorie Teologul, datorită adâncimii și sfințeniei teologhisirii sale – aceștia își spuneau gregorieni. Iar alții îl cinsteau numai pe Sfântul Ioan Gură de Aur datorită elocinței și limpezimii cu care explica Sfânta Scriptură către popor - aceștia erau ioaniții.
Dar această ceartă s-a curmat prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și spre mai marea slavă a Sfintei Sale Biserici. Căci Episcopul Ioan al Evhaitelor (sfânt, sărbătorit la 14 iunie în fiecare an) a avut o vedenie în vis: la început, cei trei Sfinți i s-au înfățișat separat, fiecare în slavă nespusă, iar mai la sfârșit toți trei împreună.
Ei i-au spus episcopului Ioan: “Vezi așadar că noi trei suntem una în Dumnezeu și nici o despărțire sau ceartă nu este între noi și nici nu se află între noi unul care să fie mai întâi sau mai pe urmă. ”
Sfinții l-au sfătuit pe Episcopul Ioan să alcătuiască o slujbă deosebită închinată lor împreună și să rânduiască o singură zi de cinstire a tuturor trei.
În urma acestei minunate vedenii, Episcopul a și rânduit ziua de 30 ianuarie pentru cinstirea acestor trei mari Dascăli ai lumii și Ierarhi.
Grecii au această zi nu doar ca o mare sărbătoare bisericească, ci și ca pe cea mai mare vacanță școlară a anului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta