Vecernia Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei


 


La VECERNIA MICĂ

Punem pe 4 stihirile asemănânde.
Glas 1. Ceea ce ești bucuria...

Înveșmântat cu lumină, praznicul tău cel cinstit ca niște zori luminoase a răsărit tuturor, vestind pretutindeni ziua neînserată a lui Hristos, căreia fă-ne părtași, Sfinte Iosif, fii ai zilei arătându-ne.

Din tinerețe, Părinte, știind Scripturile, te-ai adăpat cu sete din cereștile lor ape, că sufletul tău dorea după Dumnezeu, precum cerbul izvoarele; deci, prin credința cea tare întru Hristos, spre mântuire te-ai înțelepțit.

Comoară mare aflat-a cetatea Iașilor, racla moaștelor tale, pe care sărutându-le, te cinstim cu credință și dragoste, Ierarhe Iosif; deci, neîncetat pomenește-ne înaintea lui Hristos, ca un păstor preabun.

Cu milă caută astăzi din ceruri spre noi, Sfinte, precum odinioară pe pământ, fericite, că pomenirea îți săvârșim cu credință și cu dragoste, milă mijlocindu-ne de la Cel milostiv și iertarea greșelilor.

Slavă..., glasul al 6-lea:

Iubitorule de Dumnezeu și iubitorule de săraci, iconomule înțelept și următorule al milei lui Hristos, fericite Iosif, păstorule cel bun și slugă credincioasă, ajutător al tuturor și ocrotitor al celor din nevoi, roagă pe Iubitorul de oameni pentru cei ce săvârșesc cu dragoste cinstită pomenirea ta.

Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu, același glas:

Născătoare de Dumnezeu, tu ești vița cea adevărată, care ai odrăslit Rodul vieții; roagă-te, Stăpână, cu Ierarhul Iosif, să se miluiască sufletele noastre.

La Stihoavnă

Stihiri, glasul al 2-lea, podobie: Casa Efratului...

Glasuri să înălțăm toți credincioșii astăzi, cinstindu-l cu credință pe marele Ierarh, pe milostivul Iosif.

Stih: Cinstită este înaintea Domnului moartea cuviosului Său.

Sfinților le-ai urmat viața, Ierarhe, cu care împreună te bucuri de viața cea veșnică în cer acum.

Stih: Preoții Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate și cuvioșii Tăi se vor bucura.

Milă trimite-ne din sfintele lăcașuri cele cerești, Părinte, precum odinioară îi miluiai pe cei sărmani.

Slavă..., asemenea:

Vas al alegerii și sfânt lăcaș ai fost, Părinte, Preasfintei Treimi; Căreia roagă-te să ne dăruiască milă și har.

Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu:

Maica lui Dumnezeu, mâinile înălțându-ți la Fiul tău și Domnul, roagă-L să ne trimită dumnezeiască mila Lui.

Troparul, glasul al 3-lea, podobie: Mare apărător...

Curăția ta și rugăciunea, milostenia și înfrânarea vas ales al Sfântului Duh te-au făcut; pentru aceasta, Moldovei fiind păstor, urmai cutotul Păstorului Celui bun; Sfinte mare Ierarhe, milostive Iosife, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Sau acest Tropar, glasul al 4-lea, podobie: Degrab ne întâmpină...

Urmând cu evlavie milostivirii cerești, Moldovei te-ai arătat arhipăstor milostiv și plin de sfințenie; pentru aceasta, Sfinte, prin cuvânt și prin fapte, chemând la mântuire a ta turmă, te bucuri acum cu toți Drepții în cer, Părinte Iosife.

sau acesta, aceeași podobie, doar pentru ziua așezării raclei moaștelor:

Urmând cu evlavie milei dumnezeiești, Moldovei tu te-ai făcut dumnezeiesc ierarh, slăvite Iosife, că pe săraci cu milă totdeauna primindu-i, casă, preafericite, lui Dumnezeu ridicat-ai, în care moaștele tale spre închinare s-au pus.

LA VECERNIA MARE

La Doamne, strigat-am... punem Stihirile pe 8 ale Ierarhului, glasul al 2-lea, podobie: Când de pe lemn...

Astăzi, credincioșilor, veniți să ne veselim cu credință, duhovnicește cinstind praznicul de peste an, cel purtător de har, al slăvitului Iosif, păstorul Moldovei, căruia cu dragoste să îi strigăm, zicând: Cere lui Hristos, milostive, să dăruiască mila Sa celor ce îți cântă cu evlavie. (de două ori)

Mai întâi fiind așezat ierarh al Mirelor și apoi al Țării Moldovei, fericite Iosif, te-ai arătat următor Sfântului Nicolae, păstorul Mirelor, întru toate: cu fapta, cu dragostea și cu viețuirea; deci, ajungând și în aceeași ceată în ceruri, astăzi mijlocești către Domnul pentru cei ce îți cântă cu evlavie. (de două ori)

Țării Moldovei te-ai vădit, prin dumnezeiască lucrare, sfânt arhipăstor, primind mirul cel netrupesc al harului, prin care obștii dreptcredincioșilor ai purtat de grijă cu milă și cu dragoste, preaînțelepte; pe aceasta și acum îngrijește-o și trupește și sufletește, mijlocind la Domnul, Ierarhe Iosif.

Schima îngerească îmbrăcând, Iosif te-ai numit, Sfinte, ca împărțitorul de grâu, virtuțile aceluia urmând cu faptele, că te-ai arătat toiag de sprijin celor neajutorați, preaînțelepte, dragoste de părinte având către toți, fără deosebire, precum și vorba și purtările.

Visul cel de noapte pricepând, ca și Iosif cel din Lege, te-ai vădit iconom și împărțitor de grâu duhovnicesc, Dumnezeu așezându-te cu învederare peste toată casa Lui cea din Moldova; de aceea, casă văzută I-ai zidit, iar partea cea de grâu ai dat-o la vreme slugilor Lui, slăvite Ierarhe.

Mierlă a cântărilor cerești și privighetoare cu graiuri dumnezeiești și preadulci pe pământ te-ai arătat tuturor, slăvite, glasul pururea unindu-ți-l cu ceata cerească în cântări duhovnicești și pe Dumnezeu lăudând, pe Care și în ceruri, Părinte, astăzi Îl slăvești cu toți Sfinții și cu netrupeștile Puteri cerești.

Slavă..., glasul al 6-lea:

Pe iconomul credincios și slujitorul slavei, pe vasul curăției și a Ierarhilor cinste și laudă, o, iubitorilor de praznice, să îl cinstim în cântări duhovnicești, zicând: Bucură-te, păstor preamilostiv al turmei lui Hristos și al celor ce te laudă! Bucură-te, toiagul săracilor și bucuria grabnică și nefurată a celor întristați! Bucură-te, făclie luminoasă a Țării Moldovei, în sfeșnic așezată, și candelă nestinsă! Ci, o, de Dumnezeu purtătorule Ierarhe Iosif, nu înceta nicicând a mijloci la Iubitorul de oameni Hristos Dumnezeu pentru cei ce săvârșim cu credință cinstită pomenirea ta.

Și acum...., a Născătoarei de Dumnezeu (Dogmatica), același glas: Cine nu te va ferici...

Vohod. Lumină lină... și Prochimenul zilei
Paremiile

De la Pilde citire (10, 7 și 3, 13-16 și stihuri alese): Pomenirea dreptului se face cu laude, iar binecuvântarea Domnului este peste capul lui... De la Pilde citire (Pilde 10, 31-32 și: Pilde 11,1-12):

Gura dreptului picură înțelepciune, iar limba nedreptului va pieri... De la Înțelepciunea lui Solomon, citire (Sol 4, 7-15): Dreptul, de va ajunge să se sfârșească, întru odihnă va fi...

LA LITIE

Stihirile idiomele. Glas 1. Însuși glasul.

Bucură-te în Domnul, cetate a Iașilor, și în taină luminează-te cu strălucirea virtuților Ierarhului Iosif; că, iată, vasul alegerii și bărbatul doririlor Duhului, ca o mantie întinzând purtarea lui de grijă, te acoperă neîncetat; pentru aceasta și la moaștele sale cele cinstite, așezate întru tine, spre veselie cheamă acum pe cei credincioși, cu glasul Înțelepciunii strigând: Veniți și mâncați din bunătățile necheltuite, pe care le-am gătit în lăcașul meu; ci, o, milostive Părinte Iosif, nu depărta mila ta de la noi, că rugător te avem către Iubitorul de oameni.

Glas 2.

Cu fecioria păzindu-ți trupul și cu smerenia sufletul, mintea cu cugetarea la cele înalte ți-ai însoțit, iar inima cu iubirea de oameni, preaînțelepte. Pentru aceasta, Iubitorul de oameni, Hristos Dumnezeu, a îndreptat înaintea ta calea Sa și păstor te-a pus peste oile pășunii Sale; iar acum slăvindu-te, întru mulțimea milei Sale, te-a primit în lăcașul Său cel ceresc, rugător pentru sufletele noastre.

Glas 4.

Turma cea încredințată ție, purtătorule de Dumnezeu, Părinte, ai păstorit-o cu toiagul dreptății, iar cu arma cuvântului ai păzit-o de lupii științei mincinoase. Deci și acum, o, milostive Iosif, izbăvește-o de toți vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, neîncetat păzind-o sub ocrotirea ta.

Glas 7.

Glasuri să înălțăm de veselie și de bucurie, o, fraților, cinstind pe privighetoarea cea dulce cântătoare a harului, pe prietenul Sfinților și cel asemenea lor cu obiceiurile, pe întărirea celor deznădăjduiți și pe ajutătorul tuturor celor în nevoi; și, sărutând racla moaștelor sale celor sfințite, să cântăm cu David împăratul: Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi, Dumnezeul lui Israil!, rugându-l să mijlocească pentru sufletele noastre.

Slavă..., glasul al 5-lea:

Veniți, popoarelor, și înconjurați preacinstitul lăcaș al Catedralei Iașilor, ca pe un nou Sion, și îl cuprindeți duhovnicește, precum cântă David; că astăzi, cu dumnezeiască bună-cuviință, sunt cinstite în el moaștele cele preacinstite ale celui ce l-a zidit pe el, preamilostivul Iosif ierarhul, vistierie de bunătăți tuturor dăruindu-le, și întărire, și sprijin; pe care, dar, cu evlavie sărutându-le, cu un glas să îi strigăm: O, de trei ori fericite Părinte, caută și acum spre turma ta, ca oarecând în vremea vieții tale pământești, cu ochiul tău cel milostiv, și împlinește-i cererile cele spre mântuire.

Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu, același glas:

Fericimu-te pe tine, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, și te cinstim credincioșii după datorie, cetatea cea neclintită, zidul cel nesurpat, folositoarea cea tare și scăparea sufletelor noastre.

LA STIHOAVNĂ

Stihirile, glasul al 5-lea, podobie: Bucură-te, cămara...

Bucură-te, luceafăr nou răsărit, prealuminată strălucire a Iașilor, a Țării Moldovei curată laudă, bine-încordată liră a milei dumnezeiești; de săraci iubitorule, al înfrânării cinstite vas, și al poruncii celei noi plinitorule și prieten minunat al Sfinților; dreptarule al cântăreților, cu glasul tău cel curat, la Dumnezeu mijlocește pentru cei care te laudă, să le dăruiască dezlegare de păcate și mare mila Sa.

Stih: Cinstită înaintea Domnului moartea cuviosului Său.

Bucură-te, hrănitorul sărmanilor, celor lipsiți dăruitorule îmbel șugat, noianul milostivirii, șuvoiul milelor, și ocrotitorul celor întristați, cercetarea săracilor și întărirea văduvelor, îmbrăcămintea celor goi, cea de nefurat, blândă îndreptare a celora ce greșesc; Sfinte, degrab priveștene cu ochiul tău milostiv și ne trimite din ceruri dumnezeiesc ajutorul tău, cerând de la Domnul să dea sufletelor noastre mare mila Sa.

Stih: Preoții Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate și cuvioșii Tăi se vor bucura.

Bucură-te, Ierarhe al lui Hristos, vas al alegerii și chip al blândeților, râu îmbelșugat al facerii de bine, pom cu roadă din grădinile harului; al celor înviforați preasenin liman, turn de scăpare tuturor necăjiților, dătător de nădejdi celor întristați, al milei dumnezeiesc sălaș, grădina virtuților și înțeleptule iconom al Stăpânului lumii, la Hristos mijlocește să trimită nouă pace și mare mila Sa.

Slavă..., glasul al 8-lea:

Cântați, popoare, Dumnezeului nostru, cântare nouă cu glas de bucurie, că plin este pământul de mila Domnului, pe care trimițând-o nouă, întru cinstită prăznuirea robului Său, a milostivului Iosif, râuri de binefaceri izvorăște lumii și pe toți îi adapă cu apele nădejdii; din care bând cu toții, stingem arșița deznădăjduirii și cu veselie strigăm: Împărate al veacurilor, iubitorule de oameni Doamne, Cel ce ești slăvit întru Sfinții Tăi, nu trece cu vederea rugăciunile noastre, ci, pentru rugăciunile Ierarhului Tău, miluiește-ne pe noi.

Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu – a Învierii, același glas: Fecioară nenuntită, care pe Dumnezeu negrăit L-ai zămislit…

Acum slobozește… și celelalte. Apoi troparul (vezi la Vecernia mica) și Apolis.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta