Canonul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei


 

Cântarea I. Glas 8. Pe Faraon ce se purta în car.

Milostivirii lui Hristos cu dragoste urmând, slăvite, către toți deschis-ai vistieria inimii; deschide, dar, și mintea mea, ca să te laud, Părinte, rugându-L pe Cel ce a deschis mintea ucenicilor oarecând.

Inimii tale toată cererea i-a dăruit Mântuitorul Hristos, porunca cea nouă cu râvnă păzindu-o, că ai iubit pe Dumnezeu și pe aproapele, Sfinte, precum învață Scripturile; pentru care astăzi te fericim.

Lăcașul cel de pe pământ al Domnului iubind, și slava lui, tâmplelor odihnă nu ai dat, slăvite, ci ai împlinit făgăduința făcută oarecând, fericite, către ctitorul cel dintâi; pentru care astăzi te fericim.

A Născătoarei de Dumnezeu:

Ochii de Maică ridicând spre Fiul tău, roagă-L cu dragoste, plecându-ți urechea cu milă la robii tăi, și milostiv arată-ni-L pe Iubitorul de oameni, că poți degrabă câte voiești, Maica Dumnezeului celui bun.

Catavasia.

Cântarea a III-a. Cel ce bolta cerească.

Strălucind precum zarea și luminos precum soarele astăzi te arăți, fericite, pe cerul Bisericii; că slava Domnului tău a strălucit întru tine, luminând mulțimile dreptcredincioșilor.

Tuturor celor care facem acum pomenirea ta cea de peste an, Ierarhe, arată-te milostiv; și toată cererea împlinește-o degrabă celor ce te laudă cu râvnă și dragoste.

Iubitorul de oameni, pe Iosif, iubitorul de frați, astăzi ni l-a arătat, pe cel ales al Său, pe al poporului rugător către Domnul și cetății Iașilor cinste și laudă.

A Născătoarei de Dumnezeu.

Văzătorul de cele dumnezeiești, Moise, rug nemistuit, Preacurată, în munte văzându-te, te-a însemnat tuturor, de Dumnezeu Năs cătoare, ca una ce în pântece Focul ai încăput.

Sedealna. Glas 4. Iosif s-a spăimântat.

Cu osârdie urmând urmelor Domnului Hristos, te-ai făcut celor sărmani, o, Ierarhe Iosif, preamilostivă scăpare și întărire; și pururea împlinind cu osârdie porunca cea dintâi, a dragostei, de Dumnezeu ai fost slăvit în ceruri, cu slava Lui, preafericite, Căruia roagă-te, Sfinte, pentru cei ce îți cântă.

Slavă..., Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu, asemenea:

De al patimilor val înviforat fiind cumplit, din adâncuri ție strig: Nu mă lăsa, Maică, să pier pe mine, preaîntinatul și ticălosul. Ceea ce ai născut pe Adâncul milelor, nădejdea tuturor dreptcredincioșilor; să nu fiu, dar, vrăjmașilor ocară, pururea în tine încrezându-mă, că poți câte voiești, Fecioară, născând pe Domnul a toate.

Cântarea a IV-a. Auzit-am, Doamne.

Următor al lui Dumnezeu întru toate pururea arătându-te, ai umblat întru iubirea Lui, cum îndeamnă Pavel, minunate.

Lupta bună luptându-te, cucerit-ai lesne viața veșnică, dreapta Domnului de-a pururea, Sfinte Ierarhe, sprijinindu-te.

Ucenicului întru ascuns, Iosif din Arimateea, te-ai făcut părtaș, cu numirea și cu faptele, îngrijind, Părinte, Biserica.

A Născătoarei de Dumnezeu:

Izbăvește pe robii tăi, Maică Preacurată, de chinul iadului, ridicând, Stăpâna cerului, mâinile cu îndrăznire către Fiul tău.

Cântarea a V-a. Luminează-ne pe noi.

Inima ardea în Iosif pentru Veniamin, fratele lui după trup, cel din Canaan, iar în tine pentru frații tăi cei după har.

Oaselor ți-a dat Domnul tărie, precum zice David, și ca grădina adăpată te-a făcut și ca izvorul care nu seacă al apei vii.

Soarelui Hristos strălucirile I-ai oglindit ca o oglindă curată, slăvite, pe toți, Părinte, încălzind cu raza milei Lui.

A Născătoarei de Dumnezeu.

Iernii sufletești totdeauna primăvară ești, născând cu trup pe Soarele neapus, Maică Fecioară, Născătoare de Dumnezeu.

Cântarea a VI-a. Rugăciunea mea.

Finicul sădit în casa Domnului și înflorit acum în curțile Sale să îl cinstim credincioșii din inimi, pe Dumnezeu lăudând cu osârdie: Drept este Domnul Dumnezeu, minunat și slăvit întru Sfinții Lui!

Adâncul inimii tale deschis-ai ca pe o vistierie bogată, scoțând din ea cele bune, Părinte, și învederând omul tainic al inimii, cu duhul blând și liniștit împodobit, și cu faptele dragostei.

Dorirea inimii tale curate Iubitorul de oameni împlinindu-ți, de fața Lui azi în ceruri te bucuri și întru slavă sălășluiești, minunate, de binecuvântările bunătății în veci veselindu-te.

A Născătoarei de Dumnezeu:

Umbrindu-te puterea Celui Preaînalt și venind Duhul Sfânt peste tine, ai zămislit pe Cuvântul, Fecioară, pe Cel cu Tatăl și Duhul fără început; pentru aceasta te mărim, de Dumnezeu Născătoare vestindu-te.

Condac
Glasul al 8-lea, podobie: Apărătoare Doamnă...

Milostivirii lui Hristos urmând, Părinte, tuturor toate te-ai făcut, precum Apostolul, Ierarhe Iosif, cu milostivirea; deci în ceruri, fericite, odihnindu-te, te rogi pentru cei ce-ți cântă cu evlavie, zicând: Bucură-te, Sfinte Iosif, de Hristos înțelepțite!

Icosul

Cuvântul Stăpânului auzind, Părinte Iosif, că judecata va fi fără milă celui ce n-a făcut milă, pe tablele inimii pe acesta ți l-ai săpat; și în inimă punând suișuri, înțelepte, iar în mână ajutor pentru pâinea săracilor, pe toți cu dragoste i-ai întâmpinat; pentru aceasta și Împăratul cel milostiv, după dumnezeiasca Lui făgăduință, primindu-te în sfintele Lui lăcașuri, te-a miluit îmbelșugat și roada însutită a milostivirii tale întru cereștile Lui jitnițe a așezat-o și îndrăznire la tronul Lui ți-a dat, să mijlocești pentru cei ce-ți cântă cu evlavie: Bucură-te, Sfinte Iosif, de Hristos înțelepțite!

SINAXAR

În această zi, pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei. Pentru ale lui sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Cântarea a VII-a. Tinerii din Iudeea.

Cu credință în Domnul, de trei ori fericite, în dimineți cugetând, ți-ai înălțat către El sufletul în tot ceasul, dreapta Lui sprijinindu-te, pentru care de vederea Lui te bucuri acum, Ierarhe.

Lucrător vrednic fiind, roadele la vreme ai dat Stăpânului tău și, calea săvârșindu-ți, intrat-ai în odihnă cu toți Sfinții, cu care cânți: Binecuvântat ești, Dumnezeul Părinților noștri!

A vesti dimineața mila Domnului, Sfinte, și adevărul Lui dorit-ai totdeauna, ca David împăratul, și a cânta cu evlavie: Binecuvântat ești, Dumnezeul părinților noștri!

A Născătoarei de Dumnezeu:

Ușă lumii spre ceruri, Preacurată, Prorocul te-a însemnat oarecând. Deschide, dar, și nouă ușile pocăinței, ca să cântăm cu evlavie: Binecuvântat este Dumnezeul părinților noștri!

Cântarea a VIII-a. Pe Împăratul ceresc.

Dumnezeiasca milostivire urmând-o, miluit ai fost, Sfinte, de Domnul, să miluiește de-a pururea pe cei ce vin la tine.

Arhiereului celui Mare slujindu-I, întrecut-ai pe toți, Ierarhe, cumila, cu blândețea și cu înțelepciunea.

Stih: Binecuvântăm pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe Domnul.

Inimii tale celei curate, Părinte, Hristos i-a dăruit, precum a zis, a-L vedea de-a pururea în ceruri, fericite.

A Născătoarei de Dumnezeu:

Scară te-a văzut patriarhul Iacob, Fecioară, care sui pe pământeni către ceruri, născând pe Mântuitorul și Dumnezeu.

Cântarea a IX-a. Fecioară Preacurată.

Aceasta este ziua cu har dăruită a pomenirii slăvitului Iosif; veniți, dar, toți credincioșii, veniți să ne bucurăm.

Aprinde, Ierarhe, inimile noastre cu focul dragostei celei de Dumnezeu și de aproapele, Sfinte, cu mijlocirea ta.

Bisericii unire pururea mijlocește de la Dumnezeu, iconomule al harului, și har trimite-i și pace, ca un păstor preabun.

Icoana ta cinstită astăzi sărutând-o cei credincioși, cu credință și dragoste, vestim tuturor, Ierarhe, harul și mila ta.

A Născătoarei de Dumnezeu:

Nădejde neclintită marginilor lumii, toți credincioșii, Fecioară, știindu-te, de Dumnezeu Născătoare te vestim, lăudându-te.

Luminânda. Glas 3. Cel ce cerul cu stele.

Pe următorul milei lui Dumnezeu, pe Iosif, să-l lăudăm credincioșii, ca să luăm printr-însul toți, de la Hristos-Împăratul, dumnezeiasca Lui milă.

A Născătoarei de Dumnezeu, asemenea:

Apărătoare pe tine toți păcătoșii te avem, de Dumnezeu Născătoare. Tu, dar, arată-L milostiv pe Fiul tău, Preacurată, spre robii tăi, o, Stăpână.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta