Sfânta Muceniță Pelaghia



Sfânta Pelaghia s-a născut în cetatea Tars, din părinţi păgâni. Auzind despre Hristos, alege să părăsească credinţa în idoli. În acea vreme soseşte în Tars împăratul Diocletian (284-305). În timpul şederii împăratului aici, fiul acestuia s-a îndrăgostit de Pelaghia. Când moştenitorul imperial afla că Pelaghia a primit botezul creştin, s-a sinucis.


Mama sa a denunţat-o împăratului pentru judecată. Împăratul a fost captivat de frumuseţea Sfintei Pelaghia şi a încercat să o convingă să renunţe la religia ei, promiţându-i toate bunurile de pe pământ dacă îi va fi soţie.


Sfânta Pelaghia a refuzat oferta împăratului cu dispreţ, spunându-i: "Eşti nebun, împărate, să-mi spui mie acestea. Nu-ţi fac voia şi urăsc căsătoria murdară pe care mi-o propui pentru că eu îl am pe Hristos Mire, Împăratul Cerurilor".


În urma acestor cuvinte, împăratul a poruncit să fie arsă de vie în văpaia focului aprins într-un viţel de metal. Pelaghia s-a însemnat cu semnul sfintei cruci, a rostit rugăciuni de slava lui Dumnezeu şi intrând în foc, s-a topit precum ceară. Aşa a luat cu cinste mucenicia Sfântă Pelaghia.


Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin;

- Sfântului Cuvios Ilarion, făcătorul de minuni;

- Sfântului Cuvios Nichifor, egumenul Mănăstirii Midichia;

- Sfântului Cuvios Nichifor Isihastul;

- Sfântului Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;

- Sfinţilor Cuvioşi Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian şi Macrovie, şi a celor ce împreună cu ei au mărturisit în Schitopoli (Palestina).


Mâine, facem pomenirea Sfintei Muceniţe Irina.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta