Treceți la conținutul principal

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au ajuns la ctitoria care a dat nume Bucureștilor și la Mănăstirea Radu Vodă


 

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au ajuns la ctitoria care a dat nume Bucureștilor și la Mănăstirea Radu Vodă

Pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în Sectorul 4 al Capitalei a continuat duminică, după ce racla a poposit la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou.

Următoarele opriri au fost la paraclisul universitar „Sf. Ecaterina”, al studenților teologi, la Biserica lui Bucur Ciobanul, întemeietorul Bucureștilor, și la Mănăstirea Radu Vodă.

„Este o bucurie să împărtășim prețuirea şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din București, cât și pentru credincioșii care frecventează acest locaș de închinare”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Biserica „Sf. Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie din Capitală.

Această instituție de învățământ superior „oferă tinerilor studenți o formare atât intelectuală cât și spirituală, prin îmbinarea studiului cu Liturghia, fidelitatea faţă de Tradiţia Sfinţilor Părinţi cu deschiderea spre cultură și universal, promovând o teologie dinamică, vie, slujitoare, care contribuie la eforturile de renaştere morală a societăți românești”, a adăugat ierarhul.

„Dar, pentru că studiul teologiei înseamnă răspunsul omului la chemarea lui Dumnezeu, deopotrivă profesori şi studenţi, sunt chemaţi şi mai mult să intensifice activitatea de formare duhovnicească reînnoind entuziasmul misiunii Bisericii într-o societate tot mai secularizată.”

Întâlnire simbolică între doi păstori români

La Biserica Bucur Ciobanul, ierarhul a amintit că aceasta a fost rectitorită în secolul al XVII-lea „pe fundațiile unor alte două biserici mai vechi: una ce fusese zidită în vremea domnitorului Mircea cel Bătrân (1416), și alta zidită după tradiție, de Bucur Ciobanul, întemeietorul legendar al Bucureștilor, menționat atât de Nicolae Iorga, cât și de alți istorici, ca fiind cel de la care provine numele orașului București”.

„Prin grija Părintelui Paroh Ionuț Bărbulescu, care este și protopop al Protoieriei Sectorului 4 Capitală, în prezent, acest sfânt lăcaș de închinare, reprezentativ pentru rolul său în istoria și viața duhovnicească a bucureștenilor, ni se înfățișează cu imaginea pe care a avut-o în vechime”,  menționat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„În plus, din anul 2016, aici aflăm spre închinare și ajutor sfânt o raclă cu fragmente din moaștele celor doi sfinți ocrotitori: Sf. Atanasie și Chiril ai Alexandriei, care au apărat dreapta credință și au slujit biserica lui Hristos.”

„Este un moment plin de bucurie duhovnicească deosebită, pentru că aici, în locul acesta, al nașterii Bucureștiului, se întâlnesc, pe de o parte un păstor de oi, care ctitorit această biserică, cu un alt păstor de oi, care a viețuit în aceeași perioadă, în secolul al XIII-lea, în timpul unui Țarat numit Româno-Bulgar în unele cărți de istorie”, a spus Părintele Ionuț Bărbulescu, Protopopul Sectorului 4 Capitală. Sursa: Basilica.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta