Icoana Maicii Domnului Betleemița


 


Un odor de mare preț al Bisericii Nașterii Domnului din Betleem este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Betleemita, ce este așezată într-un frumos proschinitar, în dreapta scării care duce în Peștera Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Icoana este unică în lume atât pentru că Maica Domnului este reprezentată zâmbind, cât și pentru faptul că Pruncul său binecuvântează cu mâna credincioșii. Chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în această icoană debordează de nesfârșită afecțiune și liniște, iar zâmbetul ușor de pe fața ei veselește sufletele pelerinilor.

Nu există date precise despre originea icoanei. După tradiție, icoana a fost zugrăvită de către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Icoana este îmbrăcată într-o ferecătură din aur și argint deosebit de frumoasă, împodobită cu pietre prețioase dăruite de țarina Ecaterina rușilor în urma unei minuni pe care a făcut-o Născătoarea de Dumnezeu cu ea. Când a vizitat Țara Sfântă, țarina a dăruit veșmintele ei ca să fie „îmbrăcată” Stăpâna lumii întregi. A oferit chiar și bijuteriile personale, ca să fie așezate în icoană și a hotărât ca pe viitor țarinele să nu mai poarte rubine, încât acest lucru să rămână un privilegiu exclusiv al Maicii Domnului.

De-a lungul timpului, Icoana Maicii Domnului din Betleem a fost dusă în procesiuni atât în Țara Sfântă, dar și Grecia și Rusia.

Icoana Maicii Domnului Betleemita este prăznuită pe 26 decembrie/8 ianuarie, odată cu Soborul Maicii Domnului.



Biserica Nașterii Domnului din Betleem se numără printre cele mai importante locașuri de cult creștine, fiind construită pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos S-a născut, mai presus de fire, din Fecioara Maria. Totodată, este una dintre cele mai vechi biserici din întreaga lume (sec. IV). La scurt timp după ce Împăratul Constantin cel Mare s-a convertit la creștinism, mama sa, Împărăteasa Elena, a construit această măreață biserică, împodobind-o cu mozaicuri, fresce și marmura.

Pe lângă această însemnătate cu totul aparte pentru lumea creștină, Biserica Nașterii Domnului din Betleem se evidențiază și printr-un alt odor de mare preț, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Vitleemitissa (Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας), ce se găsește într-un loc de închinare special, situat lângă intrarea în peștera unde S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos.

Această icoană este unică, atât prin faptul că Maica Domnului este reprezentată zâmbind, cât și prin acela de fi fost zugrăvită, potrivit tradiției, de către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Este o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul de tip Hodogitria, în care Hristos este reprezentat binecuvântând.

Icoană este foarte îndrăgită de către pelerinii ce vin aici din întreaga lume, pentru privirea gingașă a Maicii Domnului și plină de căldură, care aduce bucurie și alinare, în sufletele celor care i se închină cu credință.

Faptul că nu există mărturii istorice concrete cu privire la autorul acestei icoane a făcut să apară și opinia că aceasta își are originea în Rusia. De aici ar fi fost adusă în Betleem de către Țarina Ecaterina cea Mare.

Tot Țarina Ecaterina ar fi cea care, în urma unei minuni a maicii Domnului, a dăruit bijuteriile sale imperiale pentru a împodobi icoana "Împărătesei Cerurilor”. Până în prezent icoana păstrează o ferecătură din aur și argint deosebit de frumoasă, împodobită cu pietre prețioase.

Icoana Maicii Domnului Vitleemitissa este prăznuită pe 26 decembrie/8 ianuarie, odată cu Soborul Maicii Domnului. De-a lungul timpului, Icoana Maicii Domnului din Betleem a fost purtată în numeroase procesiuni atât în Țara Sfântă, cât și în țări ortodoxe precum Grecia și Rusia.

Radu Alexandru

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta