SÂNZÂIENELE SAU DRĂGAICA

    


A douăzeci și patra zi a lunii lui cireșar  aduce  cu sine o sărbătoare mare pentru noi  creștinii ortodocși adică Nașterea Sfântului prooroc Ioan Botezătorul înainte mergrătorul Domnului.  
SFÂNTA SCRIPTURĂ ne mătrurisește faptul că cu șase luni înainte de a aducve Vestea cea Bună a Nașterii Domnului Fecioarei Maria  Arhanghelul Gavril a adus vestea unei ,,NAȘTERI MINUNATE''.  
 
Unei femeri care era sterpe și înaintată în vârstă pe care o chema Elisabeta și care era soția preotului Zaharia dar  pentru că îngerul Domnului să arătat preotului Zaharia și i-a spus acestuia că soția să vă Naște un prunc și căruia îi va pune numele Ioan preotul Zaharia să îndoit  de cuvântul îngerului.  
 Pentru acest lucru  îngerul la pedepsit pe Zaharia cu muțenia până în a VIII a zi după nașterea pruncului.
Întrebat de rude cum îl va chema pe prunc acesta a scris pe o tăbliță numele de Ioan iar atunci i -sa dezlegat limba.                   SĂRBĂTOAREA POPULARĂ  A SÂNZÂIENE LOR
SUPERSTIȚII ȘI TRADIȚII DE SÂNZÂIENE

Obiceuri, credințe, tradiții și superstiții în noaptea de Sânziene • Obiceiuri și credințe populare de Sânziene

În fiecare an, între 23-24 iunie, în popor este sărbătorită Noaptea de Sânziene. Tradiția spune că atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cea pământeană.
Obiceiuri și credințe populare de Sânziene

Din seria obiceiurilor legate de această zi face parte şi tradiţia băii de solstiţiu sau de ziua Sf. Ioan Botezătorul Aceasta se face într-o apă curgătoare şi se considera că spala toate nenorocirile şi supărările anului trecut, precum şi că ajută ca să se împlinească toate dorinţele în următorul an.

În această noapte, ca şi în noaptea de Crăciun, se spune că animalele stau de vorbă. Cine le pândeşte le poate înţelege graiul şi poate afla multe taine.
 

Tot în această noapte se spune că răsare în mod magic floarea albă de feriga, care aduce noroc celui care o va culege, înfruntând curajos duhurile care o păzesc; acesta va putea citi gândurile oamenilor şi va descoperi comori ascunse.

În această noapte se înconjoară casa cu făcliile aprinse, la fel câmpurile cu cereale, fâneţele, grajdurile, aceasta pentru ca anul următor să fie mai bogat. În acelaşi timp, se fac puternice zgomote nocturne pentru a alunga duhurile rele.

Dacă o fată arunca un buchet de flori de Sânziene prin uşa deschisă sau prin fereastră, atunci îşi va găsi în acest an ursitul. Alteori buchetul se pune sub pernă, căci se spune că visele din această noapte se împlinesc.Perioada solstiţiului de vara este şi prilej pentru organizarea târgurilor, bâlciurilor şi iarmaroacelor, pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei (Târgurile de Fete).

Una dintre plantele deosebit de folosite în medicina populară este verbina. Pentru ca să aibă eficienta, verbina se culege doar în nopţile de Sânziene, de Înălţarea la Cer şi de Sf. Petru şi Pavel. Acestei plante i s-a acordat o importantă şi un respect deosebit, încă din antichitate: romanii îşi împodobeau cu ea templele. Se considera că este sub influenţa planetei Venus, de aceea era folosită în ritualurile pentru dragoste. Dacă se punea pe câmp, atunci aducea prosperitate şi recoltă bogată. Dacă se punea în pantofi, îţi lua oboseala pe loc.

La solstiţiul de vară se atârnă crengi de arţar la uşi şi la ferestre, pentru că exista credinţa fermă ca în acest fel vor fi îndepărtate toate forţele malefice. Frunzele de arţar culese în această zi şi puse la uscat vindeca orice rană şi înlătura durerea de cap.

Dacă hainele, covoarele şi aşternuturile sunt expuse în 24 iunie la soare, ele nu vor fi mâncate de molii.

Dacă în această zi vezi o furnica roşie, aceasta este de foarte bun augur. Iar dacă găseşti o furnică în portmoneu, este un semn indubitabil că vei avea un an foarte bogat.

În unele zone se obişnuieşte ca în această zi să se mănânce turte din aluat cu flori de şoc, în felul acesta întregul an care urmează vei fi sănătos.

Se spune că dacă culegi şi mănânci la miezul nopţi de Sf. Ion Botezătorul petalele florii de grâu, numita albăstrica, tot anul vei avea noroc în toate.
Ce nu se face în ziua de Sânziene . Tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă, e mare păcat. Vei atrage ghinionul
Sânzienele este o sărbătoare populară care are loc în fiecare an pe data de 24 iunie. Este o zi foarte importantă pentru creștini, deoarece tot acum credincioșii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face în ziua de Sânziene 2023 și ce alte tradiții și obiceiuri sunt respectate, aflați în rândurile următoare.



Ce nu se face în ziua de Sânziene 2023. Tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă, e mare păcat. Vei atrage ghinionul
Ce nu se face în ziua de Sânziene

Ce nu se face în ziua de Sânziene

Sânzienele este o sărbătoare populară care are loc în fiecare an pe data de 24 iunie. Este o zi foarte importantă pentru creștini, deoarece tot acum credincioșii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face în ziua de Sânziene 2023 și ce alte tradiții și obiceiuri sunt respectate, aflați în rândurile următoare.
Ce nu se face de Sânziene 2023. Superstiții și tradiții

În calendarul creștin ortodox, această sărbătoare este marcată cu cruce roșie. Credincioșii mai sărbătoresc în această zi și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În popor, sărbătoarea mai este denumită și Drăgaica. Această denumire este cel mai des folosită în regiunile Muntenia și Oltenia, după numele slav.

Sărbătoarea își are originea într-un cult geto-dac străvechi al Soarelui. Potrivit credințelor populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele apar în cete. Sânzienele9 sunt făpturi imaginare, elemente care nu au fost niciodată sau întâlnite în Sfânta Scriptură.

Aceste personaje mitice cântă și dansează în jurului unui foc și înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, înmulțesc păsările și animalele, împart rod pământului și femeilor căsătorite, apară holdele de grindină și vijelii.La fel ca și în cazul altor sărbători populare, există anumite tradiții și superstiții care se respectă cu strictețe în această zi. Ce nu se face de Sânziene? Unii oameni spun că există lucruri pe care nu trebuie să le facem.
Sânzienele sunt făpturi bune sau rele? Ce nu ai voie să faci în această zi

Tradițiile și superstițiile spun că Sânzienele sunt zâne bune. Cu toate acestea, dacă nu le este respectată sărbătoarea, se fac surate de Rusalii, ceea ce înseamnă că devin zâne rele și se răzbună. Cine ia în derâdere sărbătoarea sau nu crede în existența zânelor, ar putea fi lovit de blestemul acestora, ajungând să își piardă mințile.

De Sânziene nu ai voie să faci curățenie, să speli, să coși sau să mături. Se spune că cei care nu respectă aceste reguli vor fi loviți de fulger. Oamenii de la sate obișnuiesc să își pună la brâu tulpini de cicoare, pentru a fi sănătoși și să aibă spor la muncă tot anul.

O tradiție spun că noaptea de Sânziene este potrivită pentru alungarea spiritelor rele. Pentru a face acest lucru, oamenii obișnuiau să facă niște focuri mari și aruncau în foc diverse amestecuri care miros urât. În jurul focului se strigă tare, că spiritele să audă și să fugă cât mai departe.

Aceste focuri trebuie făcute pe cel mai înalt deal, iar flăcăii se încing cu brâuri de pelin, se învârt în jurul focului, apoi aruncă acele brâuri în foc, ca să se ducă și necazurile odată cu ele.


Potrivit unei superstiții, este bine să folosim rouă pe care o găsim în dimineața zilei de 24 iunie, deoarece ar avea puteri miraculoase. Se spune că, dacă te speli cu ea pe trup, vei deveni mai suplu, iar dacă te vei spăla pe față, vei deveni mai chipeș.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta