Treceți la conținutul principal

În urmă cu 17 ani pleca la cele veșnice Arhimandritul Ioanichie Bălan


  
S-au împlinit ieri 22.12.2024 17 ani de la mutarea la Domnul a Arhimandritului Ioanichie Bălan .

Arhimandritul Ioanichie Bălan de la Mănăstirea Sihăstria Neamț, mărturisitor al credinței în timpul regimului comunist, cunoscut duhovnic și cronicar al monahismului românesc contemporan, a plecat la cele veșnice în urmă cu 17 ani.

Părintele Ioanichie s-a născut în data de 10 februarie 1930 în localitatea Stănița, județul Neamt, primind la Botez numele de Ioan.

După ce a absolvit Liceul comercial din Roman, la vârsta de 19 ani, a mers la Mănăstirea Sihăstria Neamțului. A fost tuns în monahism în data de 14 aprilie 1953 și hirotonit diacon în ziua următoare.

Între anii 1949-1971 a îndeplinit în Mănăstirea Sihăstria ascultările de casier, contabil, secretar și ghid al mănăstirii.

În anul 1971, sub presiunea autorităților comuniste, a fost transferat la Mănăstirea Bistrița, județul Neamț, unde a rămas până în anul 1990. Aici a desfășurat cea mai intensă activitate misionară, prin scrieri și predică.

Între anii 1971-1975 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. În data de 2 februarie 1979, a fost hirotonit ieromonah de către viitorul Patriarh Teoctist (pe atunci mitropolit al Moldovei). În 1984 a fost numit protosinghel, iar în 1992, arhimandrit. Abia în anul 1990 va reveni la Mănăstirea Sihăstria, unde îşi va continua activitatea misionară şi publicistică.

Arhimandritul Ioanichie Bălan a trecut la cele veșnice la vârsta de 77 de ani, în noaptea de 21 spre 22 noiembrie 2007, după trei ani de grea suferință. A fost înmormântat la Mănăstirea nemțeană Sihăstria.

Arhim. Ioanichie Bălan. Sursa foto: Mănăstirea Sihăstria Neamțului

Cronicarul monahismului românesc contemporan

Autor a numeroase scrieri, printre care „Patericul românesc”, „Vetre de sihăstrie românească” și „Convorbiri duhovniceşti”, părintele Ioanichie poate fi considerat cronicarul monahismului românesc contemporan. Iată ce spunea Preotul Dumitru Stăniloae despre truda sa:

„Stăpânit de o neistovită căutare manifestată ca o vocaţie, cuvioşia Sa a colindat prin toate laturile pământului binecuvântat al ţării spre a-i descoperi comori duhovniceşti. Şi osteneala i-a fost răsplătită din belşug. A cercetat şi a adunat numeroase mărgăritare de mult preţ, chipuri şi cuvinte de aleasă povăţuire duhovnicească ale unui mare număr de călugări ierarhi români îmbunătăţiţi, trăitori de-a lungul secolelor pe toate plaiurile patriei, evidenţiind şi pe această cale unitatea spirituală a neamului nostru” (text din prefața Patericului românesc).

A editat, de asemenea, cele mai multe din scrierile Părintelui Cleopa Ilie, al cărui ucenic a fost, și a reeditat colecția „Viețile Sfinților” (12 volume), după ediţia Sfântului Grigorie Dascălul. Unele dintre operele sale au fost traduse și în limbile engleză, franceză, greacă, rusă, italiană ș.a sursa: BASILICA.RO

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta