Pomenirea Sfântului Apostol Timotei


 


Timotei a fost unul dintre cei șaptezeci de Apostoli. El s-a născut în Lystra din Licaonia dintr-un tată grec și o mamă evreică.
Sfântul Apostol Pavel le lăuda pe mama și bunica lui Timotei pe socoteala credinței lor celei mari: Și pentru că îmi aduc aminte de lacrimile tale, doresc mult să te văd, ca să mă umplu de bucurie; îmi aduc iarăși aminte de credința ta neprefăcută, precum s-a sălășluit întâi în bunica ta Loida și în mama ta Eunichi, tot așa, sunt încredințat, că și întru tine (II Tim. 1:4-5).
Timotei l-a întâlnit prima oară pe Marele Apostol în Lystra, și a fost martor ocular când Pavel l-a vindecat pe ologul din naștere.
Mai târziu Timotei a fost însoțitorul aproape nedespărțit în călătoriile Sfântului Apostol Pavel, călătorind împreună cu el în Ahaia, în Macedonia, în Italia și în Spania.
Având un suflet blând, el avea în același timp o râvnă arzătoare pentru credință și era un vorbitor neîntrecut.
Timotei a fost un mare propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, contribuind mult la răspândirea și zidirea Lui.
Pavel îl numește adevăratul său fiu în credință: Pavel, apostol al lui Iisus Hristos, după porunca lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru și a lui Iisus Hristos, nădejdea noastră lui Timotei, adevărat fiu în credință: Har, milă, pace de la Dumnezeu-Tatăl și de la Hristos Iisus, Domnul nostru (I Tim. 1: 1-2).
După martiriul lui Pavel, Timotei l-a avut ca învățător pe Sfântul Ioan Evanghelistul.
Dar când împăratul Domențian l-a surghiunit pe Ioan din Efes în insula Patmos, Timotei a rămas în Efes ca episcop.
În timpul unui festival păgânesc numit Katagogium, păgânii, din ură și invidie față de creștini, în chip trădător și uneltind pe ascuns, l-au atacat pe Timotei și l-au ucis cam pe la anul 93 după Hristos.
Mai târziu cinstitele sale moaște au fost mutate la Constantinopol și îngropate în Biserica Sfinților doisprezece Apostoli, între mormintele Sfântului Evanghelist Luca și al Sfântului Apostol Andrei, Cel întâi Chemat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta