O fotografie cât o biografie: PS Timotei Prahoveanul rememorează înmormântarea Sf. Paisie de la Sihăstria


 


 


 


 



Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a publicat o evocare a înmormântării Sfântului Cuvios Paisie Olaru de la Sihăstria, făcută pe baza unei fotografii rare.


„O fotografie cât o biografie” își intitulează Preasfinția Sa articolul publicat în Ziarul Lumina.


Această fotografie document, spune PS Timotei, „este mărturie și izvor, pentru că varsă o picătură de lumină peste chipul marelui nevoitor de la Sihăstria, rugător pentru întreaga țară și părinte duhovnicesc al numeroșilor pelerini care ajungeau, în anii grei ai regimului totalitar, la Slatina, Sihla și, în ultima parte a vieții Cuviosului Paisie, la Sihăstria, primind de la el cuvânt de iertare, mângâiere și încurajare, spovedindu-se, cuminecându-se și, mai ales, schimbându-și viața”.


Mai există câteva fotografii cu Părintele Paisie Olaru, dar aceasta ne ajută să reconstituim fragmentul final din biografia acestui sfânt cuvios al veacului trecut, notează ierarhul.


Privind fotografia, PS Timotei Prahoveanul rememorează acea zi de 18 octombrie: „o sâmbătă frumoasă de toamnă a anului 1990, fără preci­pitații, cu temperaturi potrivite, cu oameni care au venit de aproape și de departe pentru a-l cinsti pe duhovnicul care a alinat multe dureri și neliniști, multe suferințe sufletești și trupești sub epitrahilul și cu sfatul său”.


Soborul slujitor la înmormântare era condus de Mitropolitului Daniel al Moldovei și Bucovinei (actualul Patriarh) împreună cu Arhiereul- vicar Ioachim Mareș Vasluianul al Episcopiei Romanului și Hușilor.


Ce persoane apar în fotografie


Preasfinția Sa remarcă apoi, la marginea sicriului Părintelui Paisie, pe „minunatul Avvă Cleopa Ilie, care a mers în urma Sfântului, ținând cumva locul familiei lui, el fiind cel mai apropiat dintre cei pe care Cuviosul Paisie Olaru îi întâlnise în viață”.


„Erau prezente și câteva rudenii, mai mult sau mai puțin îndepărtate, venite din satul Stroiești, Botoșani, însă Părintele Cleopa era mult mai apropiat decât neamurile consângene”.


„În al doilea rând, remarc prezența părin­ților arhimandriți Victorin Oanele, starețul Sihăstriei, Irineu Chiorbeja, starețul Mănăstirii Neamț, Ciprian Zaharia, starețul Mănăstirii Bistrița, Vartolomeu Florea, cunoscutul pictor de la Sihăstria, Ioachim Popa, venit de la Mănăstirea Râmeț din Munții Apuseni. Era prezentă și stavrofora Eustochia Ciucanu, stareța Mănăstirii Agapia, însoțită de multe monahii împreună cu starețele de la Râmeț, Sucevița, Slatina…”.


PS Timotei observă în imagine mai mulți protosingheli, dintre care amintește pe Varsanufie Lipan, mare duhovnic; Clement Hotnog, unul dintre călugării de marcă ai mănăstirii, aspru nevoitor, care a făcut mai mulți ani de temniță; Veniamin Baican, stareț al Mănăstirii Rarău; Macarie Ciolan, mai târziu arhimandrit și stareț la mănăstirile Golia și Cernica; Macarie Enache, Irineu Curtescu, Veniamin Palaghiu de la Agapia, Partenie Mănescu, Proclu Găinuță, Victor Ghindăoanu, Nicodim Gâdioi, Vlasie Pleșcan.


Deși nu apare în fotografie, Preasfinția Sa menționează și prezența protosinghelului, mai târziu arhiman­dritul, Ioanichie Bălan.


Dintre ieromonahii i-a menționat menționez pe Nestor Pleșcan de la Agapia Veche, Serapion Moisă, Calistrat Chifan, Antonie Câmpan, Ioan Butnaru și alții.


Preasfinția Sa apare în imagine între diaconi, la acea vreme, alături de diaconul Ioachim Giosanu, devenit Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Vichentie Amariei, starețul de mai târziu al Mănăstirii Secu, Arsenie Butnaru, viitor slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași și apoi stareț la Mănăstirea Vlădiceni din apropierea Iașilor, arhidiaconul și profesorul Ioan Ivan de la Neamț, Vitalie Danciu, mai târziu arhimandrit, Ioachim Maloș, ulterior arhidiacon la Mă­năstirea Putna, Teodosie Doroftei și alții.


„Au fost prezenți și câțiva preoți de mir, care se observă mai greu în fotografie, dintre ei deosebindu-se Constantin Cojocaru, Gheor­ghe Onofrei, Ioan Mihoc, Viorel Mihoc, Costel Olaru, Constantin Rotaru, Ioan Boca. Pe lângă ei, mulți alții au rămas ascunși camerei de fotografiat, fiind păstrați de memoria comu­nității”.


Ierarhul mai remarcă printre cei prezenți și pe monahul Dosoftei Vlad, peste ani trăitor la Schi­tul Lacu de la Muntele Athos.


Înțelegerea cu Părintele Cleopa


„Părintele Paisie nu și-a pregătit din vreme mormântul, dar făcuse din timpul vieții o înțelegere cu bunul său frate de cin și nevo­ință, Cleopa, ca, unde va fi așezat cel care se va muta întâi din această viață, alături să fie și celălalt”, notează Preasfinția Sa.


„Același emoționant legământ a fost împlinit mai târziu de un alt monah vestit al Sihăstriei și stareț al ei, arhimandritul Victorin Oanele, care, la rândul său, a dorit să fie îngropat alături de Părintele Paisie, pe care l-a îndrăgit cu toată inima, fiindu-i duhovnic și prieten de suflet”, mai scrie PS Timotei Prahoveanul.


„Prezența la înmormântarea Părintelui Paisie a celor care l-au prețuit în mod deosebit este un semn firesc al evlaviei pentru un monah râvnitor, rugător și îndeosebi smerit. El a adunat în viața sa, ca într-un fagure, mierea virtu­ților, a trăirilor înalte, păstrate în totalitate doar pentru Dumnezeu. Nu a vorbit despre ele, nu le-a trâm­bițat. În tot acest răstimp, s-a bucurat să-I închine Domnului viața și nevoința sa”.                                             Sursa : basilica.ro


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta