O pildă despre DUMINICA A IV A DIN POST A SFÂNTULUI IIAN SCĂRARUL


 Într-un sat liniștit de la poalele Muntelui Sinai, trăia un tânăr pe nume Eftimie, un om simplu, dar cu o dorință arzătoare de a-L cunoaște pe Dumnezeu. Eftimie ducea o viață pioasă, frecventând biserica și ajutându-i pe cei nevoiași, dar simțea că îi lipsește ceva, o înțelegere mai profundă a vieții duhovnicești.


Auzind de faima Sfântului Ioan Scărarul, un monah care trăia într-o mănăstire din apropiere și care scrisese o carte numită „Scara Raiului”, Eftimie a hotărât să-l viziteze.


Ajuns la mănăstire, Eftimie l-a întâlnit pe Sfântul Ioan, un om blând și înțelept, care l-a primit cu dragoste. Sfântul Ioan i-a vorbit lui Eftimie despre urcușul duhovnicesc, despre cele 30 de trepte ale desăvârșirii, despre lupta cu patimile și despre dobândirea virtuților.


Eftimie a fost impresionat de cuvintele Sfântului Ioan și a simțit că inima lui se umple de lumină. A înțeles că viața duhovnicească este o călătorie continuă, o urcare pe o scară care duce spre Dumnezeu.


După câteva zile petrecute la mănăstire, Eftimie s-a întors în satul său, cu inima plină de bucurie și de hotărâre. A început să se roage mai mult, să citească din „Scara Raiului” și să-și examineze conștiința.


Cu timpul, Eftimie a devenit un om schimbat. A reușit să-și înfrâneze patimile, să-și cultive virtuțile și să se apropie mai mult de Dumnezeu. Oamenii din satul său îl respectau și îl iubeau, iar mulți veneau la el pentru a primi sfaturi și îndrumări duhovnicești.


Eftimie a devenit un alt Ioan Scărarul, un om care a urcat pe scara desăvârșirii și care a transmis mai departe lumina Evangheliei.


**Învățăminte din pildă:**


* **Importanța călăuzirii duhovnicești:** Sfântul Ioan Scărarul ne arată că avem nevoie de un îndrumător duhovnicesc pentru a ne ajuta să urcăm pe scara desăvârșirii.

* **Puterea învățăturilor sfinte:** „Scara Raiului” este o lucrare duhovnicească valoroasă, care ne oferă îndrumări practice pentru viața duhovnicească.

* **Importanța nevoinței personale:** Urcușul duhovnicesc necesită efort și perseverență. Trebuie să ne luptăm cu patimile și să cultivăm virtuțile.

* **Transformarea interioară:** Urcușul duhovnicesc ne transformă din interior, făcându-ne mai buni și mai apropiați de Dumnezeu.


Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne îndeamnă să ne examinăm viața duhovnicească și să ne străduim să urcăm treptele desăvârșirii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta