Prăznuirea Icoanei Maicii Domnului „Dulcea Sărutare” (Glykophilousa)


 

Icoana Maicii Domnului „Dulcea Sărutare” (Glykophilousa), păstrată cu sfințenie în Mănăstirea Filotheu din Sfântul Munte Athos, este o reprezentare emoționantă a legăturii dintre Maica Domnului și Pruncul Iisus. Această icoană, de o frumusețe rară, ne dezvăluie o imagine intimă a dragostei materne, în care Maica Domnului îl ține pe Pruncul Iisus aproape de obrazul ei, într-un gest duios de afecțiune.


**Istoria Icoanei**


Conform tradiției, icoana a fost adusă în Muntele Athos în chip minunat, pe mare, în perioada iconoclastă, când multe icoane au fost distruse. O femeie evlavioasă, dorind să salveze icoana de la distrugere, a încredințat-o valurilor mării, iar aceasta a ajuns în mod miraculos pe țărmul Muntelui Athos, în apropierea Mănăstirii Filotheu.


**Semnificația Icoanei**


* **Dragostea maternă:** Icoana „Dulcea Sărutare” ne dezvăluie dragostea profundă și duioasă dintre Maica Domnului și Fiul ei. Gestul de a-l ține pe Pruncul Iisus aproape de obrazul ei exprimă afecțiunea maternă necondiționată.

* **Legătura dintre cer și pământ:** Prin această icoană, suntem invitați să contemplăm legătura dintre cer și pământ, dintre divinitate și umanitate. Maica Domnului, prin smerenia și ascultarea ei, a devenit punte de legătură între Dumnezeu și oameni.

* **Ocrotirea Maicii Domnului:** Icoana „Dulcea Sărutare” este considerată făcătoare de minuni și este venerată de credincioși ca o ocrotitoare a familiilor, a mamelor și a copiilor.


**Cinstirea Icoanei**


* În fiecare an, pe data de 27 martie, Biserica Ortodoxă prăznuiește icoana Maicii Domnului „Dulcea Sărutare”.

* La Mănăstirea Filotheu, icoana este păstrată cu mare cinste și este locul de pelerinaj pentru mulți credincioși care vin să se roage și să ceară ajutorul Maicii Domnului.

* Credincioșii se roagă la această icoană pentru sănătate, pentru ocrotirea copiilor și pentru rezolvarea problemelor familiale.


Icoana Maicii Domnului „Dulcea Sărutare” de la Mănăstirea Filotheu este o comoară duhovnicească, o sursă de inspirație și de mângâiere pentru toți cei care o venerează. Ea ne amintește de dragostea maternă necondiționată și de ocrotirea Maicii Domnului, care este mereu alături de noi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta