Pilda Sfântului Cuvios Procopie Decapolitul: Tăria credinței în fața prigoanei
În vremea iconoclasmului, când împărații bizantini se ridicaseră împotriva sfintelor icoane, trăia un monah pe nume Procopie, în regiunea Decapolei. Procopie era un om simplu, dar cu o credință neclintită în Dumnezeu și în cinstirea sfintelor icoane.
Împăratul Leon Isaurul, un aprig iconoclast, dăduse un edict prin care poruncea distrugerea tuturor icoanelor și prigonirea celor care le venerau. Procopie, auzind de această poruncă, s-a întristat profund, dar nu s-a temut.
Într-o zi, pe când se ruga în chilia sa, Procopie a avut o vedenie. A văzut o mulțime de îngeri care venerau o icoană a Maicii Domnului. Atunci, a înțeles că icoanele sunt ferestre spre cer, prin care putem comunica cu sfinții și cu Dumnezeu.
Procopie a ieșit din chilia sa și a început să propovăduiască despre cinstirea sfintelor icoane. El îi îndemna pe credincioși să nu se teamă de prigoană și să-și păstreze credința neclintită.
Împăratul Leon, aflând de activitatea lui Procopie, a ordonat arestarea lui. Procopie a fost adus în fața împăratului și a fost supus la chinuri grele. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, a răbdat toate suferințele cu demnitate și nu s-a lepădat de credința sa.
Împăratul, văzând tăria lui Procopie, a ordonat să fie aruncat în temniță. Dar, chiar și acolo, Procopie a continuat să se roage și să-i întărească în credință pe ceilalți deținuți.
După moartea împăratului Leon, prigoana împotriva icoanelor a încetat. Procopie a fost eliberat din temniță și s-a întors la mănăstirea sa, unde a trăit în pace până la adânci bătrâneți.
**Învățăminte din pildă:**
* **Credința în Dumnezeu ne dă tărie să depășim orice încercare.**
* **Trebuie să apărăm dreapta credință, chiar și atunci când suntem prigoniți.**
* **Dumnezeu face minuni pentru cei care cred în El.**
* **Să urmăm exemplul Sfântului Procopie și să fim curajoși în credința noastră.**
Sfântul Procopie Decapolitul este un model de urmat pentru noi toți. Să ne rugăm lui și să-i cerem ajutorul în lupta noastră pentru credință.
Comentarii
Trimiteți un comentariu