CORIT PRO EDUCAȚIE


 Peste 1000 de profesori au urmărit webinarul gratuit de luni / 17 februarie 2025 / ora 18:00, pe tema Metoda tradițională vs. Metoda creativă în abordarea unei lecții la ora de religie ortodoxă!
Webinarul a fost organizat de Asociația Corint ProEducație în parteneriat cu Casa Corpului Didactic din județele Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Constanța, Galați, Gorj, Ialomița, Maramureș, Prahova, Timiș, Tulcea).
Partener media: emisiunea online Lumina Cuvântului
Ne-au fost alături:
⦁    CRISTINA BENGA, profesor gradul didactic I, doctor în științele educației, profesor mentor și formator, cercetător în cadrul Universității „Ludwig Maximilian”, München
⦁    AURORA CIACHIR, profesor gradul didactic I la Școala Gimnazială „Leonardo da Vinci” din București, metodist ISMB, profesor mentor, formator, expert în management educațional
⦁    Pr. Prof. Univ. Dr. CONSTANTIN NECULA
Invitații noștri le-au oferit profesorilor înscriși metode și resurse educaționale inovatoare, care îmbunătățesc procesul de predare și permit o învățare flexibilă și accesibilă a acestei discipline.

Temele discutate:
⦁    Metoda tradițională – descriere
⦁    Metoda modernă – caracteristici și avantaje
⦁    Exemple de metode moderne
⦁    Tipurile de metode de tip Brainstorming
⦁    Pașii implementării metodei
⦁    Exemplificare concretă pentru ora de religie – tema Domnul Iisus Hristos, Lumina lumii
Webinarul a atras atenția tuturor profesorilor asupra complementarității metodelor folosite la clasă. Unele dintre acestea, numite tradiționale, motivează elevul să memoreze și să redea informația asimilată, provocându-l să activeze doar parțial sfera creativă a potențialului pe care îl are. Altele, denumite moderne, antrenează elevul să dezvolte conexiuni de gândire, abilități motrice și sociale, ajutându-l să se proiecteze într-un viitor mult mai sigur pe sine, pe capacitățile pe care școala i le dezvoltă.
Abordarea modernă a educației face referire la persoană (ca subiect al acțiunii și al implicării în faza de instruire cognitivă și sufletească) nu la proces, pentru că ea este beneficiara acțiunii compusă din gând, faptă și gest. Astfel spus, o educație modernă se apleacă asupra întrebărilor precum: cine este și cum este elevul, care este sensul acestuia în viață, cum pășește pe treptele cunoașterii.
Dacă profesorul, în general, și cel de religie, în special, înțelege că el este doctorul educației, adică cel care observă lipsurile și încearcă să accepte neștiința și să o vindece prin bogăția sufletească a felului în care comunică, a priceperii de a încuraja, a talentului de a stimula devenirea unei ființe vii, creative și nu imitative sau superficiale, atunci putem afirma că sistemul școlar are șanse să capete valențe noi.
Implicarea calmă a elevilor în dinamica învățării prin varietatea de metode, mijloace și tehnologii moderne, dar și prin experiențele din afara unității de învățământ, completează tabloul unei educații moderne.
O abordare creativă (modernă), presupune un efort personal (atât din partea elevului, cât și a dascălului) și unul colectiv. Cu alte cuvinte, temele abordate sunt personalizate în funcție de grupul clasei, de capacitatea lui de a fi creativ, de interes și chiar de creșterea spirituală.
Acest stil unic de interacțiune cu sinele și cu cei din jur aduce o trăsătură particulară actului de predare. Atât profesorul cât și elevii sunt încântați de reușita lor, bucuroși că se pot surprinde cât mai des în dinamica de predare, cu poftă de viață și sete de cunoaștere. Două pasiuni se pot naște simultan și astfel se creează o comuniune a ființei umane, acea învățătură de „a fi în același duh”.
„Trebuie să ne înarmăm cu răbdare și să căutăm împreună cea mai bună variantă pentru fiecare elev, luând în calcul aptitudinile, dorințele și așteptările sale.”, spune dna prof.  Benga

Webinariile din CANCELARIA CORINT continuă în fiecare lună!
Transmisiunile Live pot fi urmărite pe paginile de Facebook Editura Corint, Corint Educațional, CorintProEducatie, dar și pe canalul de YouTube Editura Corint, YouTube Corint Educational.

Vă mulțumim că sunteți alături de noi!
Echipa Corint

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta