O pildă despre a doua duminică după Paște (a sfântului Apostol Toma)


 Imaginați-vă o familie mare care a trecut printr-o perioadă de mare durere și despărțire. Un membru drag a plecat dintre ei, lăsând un gol imens și multă tristețe. După un timp, cel plecat se întoarce, viu și nevătămat, spre uimirea și bucuria tuturor.


La început, unul dintre membrii familiei, Toma, nu poate crede ceea ce vede și aude. Durerea despărțirii a fost atât de mare încât îi este greu să accepte această revenire miraculoasă. Are nevoie de dovezi concrete, vrea să atingă și să vadă cu propriii ochi pentru a se convinge că nu este o iluzie.


Când cel revenit, plin de iubire și răbdare, i se arată personal și îi oferă dovezile cerute, îndoiala lui Toma se transformă într-o bucurie copleșitoare și într-o mărturisire puternică: "Domnul meu și Dumnezeul meu!".


**Duminica Tomii este ca această reîntâlnire a familiei cu cel drag revenit dintre morți.** Hristos cel Înviat se arată ucenicilor, iar Toma, reprezentând pe fiecare dintre noi cu îndoielile și neputințele noastre, are nevoie de o dovadă palpabilă a Învierii. Prin întâlnirea personală cu Hristos cel Înviat, îndoiala se preface în credință, iar bucuria Învierii devine o certitudine.


**Legătura cu Paștele Blajinilor este ca extinderea acestei bucurii a reîntâlnirii către toți membrii familiei, inclusiv cei care au adormit.** Chiar dacă nu îi mai vedem fizic, credem că prin Învierea lui Hristos, ei sunt vii înaintea lui Dumnezeu. Vizitarea cimitirelor și pomenirea lor în această zi este o expresie a credinței că legătura noastră de iubire nu este ruptă de moarte, ci este transfigurată de lumina Învierii.


**Această pildă ne învață:**


* **Îndoiala ca parte a procesului credinței:** Uneori, îndoiala poate fi o etapă naturală în drumul nostru spre credință. Dumnezeu are răbdare cu noi și ne oferă dovezi pentru a ne întări convingerea.

* **Necesitatea unei întâlniri personale cu Hristos:** Credința adevărată nu este doar o acceptare intelectuală, ci o relație vie și personală cu Hristos cel Înviat.

* **Bucuria Învierii este pentru toți:** Lumina Învierii nu se limitează la cei vii, ci îi include și pe cei adormiți în credință, aducând speranță și consolare.

* **Comuniunea sfinților:** Suntem uniți în Hristos cu toți cei care au trecut la viața veșnică, iar pomenirea lor este o expresie a acestei comuniuni.

* **Nădejdea în învierea universală:** Paștele Blajinilor ne amintește că moartea nu este sfârșitul, ci o trecere spre o viață nouă, în Hristos cel Înviat.


Așadar, în Duminica Tomii și în Paștele Blajinilor, să ne deschidem inimile pentru a primi bucuria Învierii și să ne aducem aminte cu dragoste de cei adormiți, având nădejdea vieții veșnice în Hristos cel Înviat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta