Pomenirea Sfintei Mari Mucenițe Eufimia


 


Sfânta Eufimia s-a născut în Calcedon. Tatăl ei, senatorul Filofron și maica ei, Theodorisia, erau creștini adevărați, plini de toată cucernicia și evlavia. Fiica lor, Eufimia, era de o mare frumusețe și trupească și sufletească.
Pe când odată proconsului Priscus a organizat o mare serbare în Calcedon, în care a poruncit și aducerea de jertfe la idolul lui Ares, patruzeci și nouă de creștini s-au ascuns, spre a nu fi nevoiți să aducă jertfe idolului. Ei au fost însă aflați și târâți înaintea judecății, iar printre ei se afla și Eufimia.
Întrebați fiind cu aroganță de către Priscus cum au îndrăznit să sfideze decretul imperial, ei au răspuns: „Comanda împăratului și a ta se cuvine să fie împlinită atunci când nu este contrară poruncii lui Dumnezeu Celui din Ceruri. Dar dacă ea este potrivnică poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai că nu trebuie împlinită, dar încă combătută. "
Cei patruzeci și nouă au fost torturați bestial timp de nouăsprezece zile încheiate, în ziua a douăzecea Priscus a scos-o pe Eufimia de o parte și a început să o laude și să o lingușească pentru frumusețea ei, sperând să o câștige pentru idolatrie.
Lingușirile senatorului însă au rămas zadarncie, iar acesta a poruncit din nou torturarea ei.
Mai întâi a fost trasă pe roată, dar un înger al Domnului a venit la ea și a sfărâmat roata. Apoi au aruncat-o într-un cuptor încins, dar și acolo a fost păzită cu puterea lui Dumnezeu.
Văzând acestea, doi soldați, Victor și Sostenes, au crezut în Hristos și pentru aceasta au fost aruncați imediat la fiare, dându-și astfel cu cinste viețile lor.
Sfânta Eufimia a fost după aceea aruncată într-o apă plină de târâtoare otrăvitoare, dar ea a însemnat apa cu semnul Sfintei cruci și a rămas nevătămată.
La urmă a fost aruncată și ea la fiare sălbatice și așa și-a dat sfântul ei suflet, mulțumind lui Dumnezeu.
Părinții ei au luat sfânt trupul ei și l-au îngropat cu cinste.
Sfânta Mare Muceniță Eufimia a luat cununa muceniciei la anul 304 și a intrat în slava cea veșnică. Mai este prăznuită sfânta pomenirea ei și la ziua de 11 iulie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta