CAZANIA DUMINICII FLORIILOR (Despre pregătirea primirii Sfintei Împărtășanii)
Frați creștini,
Când Domnul Iisus, din milostivirea Sa cea nemărginită, trebuia să se ducă la Ierusalim ca să sufere Patima răstignirii și moartea pentru mântuirea oamenilor, atunci Simon leprosul i-a pregătit Lui ospăț în Betania, unde Maria, sora lui Lazăr, i-a uns preacuratele Lui picioare cu mir de mult preț și le-a șters cu părul capului său. În Ierusalim, poporul L-a întâmpinat cu stâlpări de finic și mulți dintre iudei așterneau pe cale ramuri de copaci și își aruncau hainele lor pe pământul pe unde trecea Iisus. Ucenicii Lui L-au slăvit, pruncii cei fără răutate I-au adus laude, mulțimile de oameni L-au primit, strigând și zicând: Osana, Fiul lui David! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului! Dar vânzătorul Iuda pregătește pentru primirea Lui sărutarea trădării; mai-marii preoților fac sfat și hotărăsc moartea lui Iisus Hristos și a lui Lazăr.
De astăzi înainte mai sunt șase zile până la Paști. După cele șase zile ale Patimilor, noi sărbătorim Paștile. În zilele Săptămânii Patimilor, atât citirea Evangheliilor cât și cântările Bisericii ne vestesc Patimile Domnului, ca să ne aducem aminte de zilele de atunci, și să socotim că Iisus Hristos vine și acum, nu din Betania, ci din locașul Său cel ceresc, ca să intre, nu în Ierusalim, ci în fiecare din cei care cred în El. El vine să se unească cu noi și să rămână în noi. Această taină a unirii oamenilor de pe pământ cu Dumnezeu, Cel care s-a întrupat, a dat-o Însuși Domnul cu puține ceasuri înainte de a se da spre Patimă, joi, în ceasul Cinei celei de Taină, când cu glasul Său, plin de milostivire, a chemat pe toți cei care cred în El, zicând: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu!“ „Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu“! (Matei 26, 26-28) Amintirea acestei zile o facem în Sfânta și Marea Joi, când ne împărtășim și noi, precum s-au împărtășit atunci sfinții apostoli, cu Trupul și Sângele Domnului, iar prin împărtășirea acestei Taine; Mântuitorul se unește și rămâne în noi, după cum Însuși a zis: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, rămâne în Mine și Eu în el“ (Ioan 6, 56). Dar, cum ne pregătim noi pentru primirea Domnului Hristos? Cu pregătirea cea sfântă a celor care L-au primit pe El atunci cu vrednicie și bucurie sfântă, sau cu pregătirea vânzătorului Iuda, a viclenilor arhierei, care L-au osândit la moarte?
Frate creștine, Iisus, Mintuitorul tău, vine. Pregătești și tu ospăț pentru El, ca Simon leprosul? Dacă vei zice că nu-L vezi și de aceea nu pregătești ospăț pentru El, te înșeli, căci orice vei face săracului de lângă tine, vei face lui Iisus Hristos, după cum Însuși spune: „Amin zic vouă, întrucât ați făcut ceva unuia dintre acești frați ai Mei mai mici, Mie mi-ați făcut“ (Matei 25, 40). Dacă în zilele acestea vei deschide milostivirea inimii tale și vei face ospăț celor săraci, și vei hrăni pe cei flămânzi, și vei sătura pe sărmani și pe văduvă, atunci pregătești și tu, ca și Simon leprosul, ospăț lui Iisus Hristos care vine; atunci te vei face și tu ca și Simon vrednic de primirea Lui.
Frate creștine, Domnul tău vine! Ungi și tu cu mir preacuratele Lui picioare, ca Maria, sora lui Lazăr? Să nu zici că nu poți să faci aceasta, fiindcă nu-L vezi pe Iisus, căci ca un Dumnezeu El este pretutindenea: de-a dreapta ta stă pururea, cum zice proorocul: „Văzut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururea, că de-a dreapta mea este, ca să nu mă clatin“ (Psalm 15, 8). Chiar dacă nu-L vezi cu ochii tăi trupești, îl vezi însă cu cei sufletești. Maria a uns picioarele Lui cu mir de nard curat, de mult preț. Tu spală-le cu lacrimile cele fierbinți ale pocăinței păcatelor tale. Mirul Mariei a fost prețuit la trei sute de dinari; prețul mirului lacrimilor tale este neprețuit, pentru că lacrima pocăinței are aceeași putere cu Sfântul Botez. Când va vedea Iisus lacrimile tale, va șterge păcatele și-ți va da mântuirea și fericirea cea veșnică. Maria a uns picioarele lui Iisus și le-a șters cu părul capului său. Tu unge-le cu lacrimile tale, supunându-ți gândurile voii Lui sfinte. Perii capului sunt lăstari ai trupului; gândurile minții sunt roade ale inimii și Iisus inima noastră o cere.
Frați creștini, Domnul vine la noi. Deci, cei care în sfântul Post ați biruit pornirile trupului și ați înfrânt puterea diavolului, având cu voi semnul de biruință asupra deșertăciunii lumii, ieșiți întru întâmpinarea Lui! Întâmpinați-L, purtând în mâini stâlpările, care sunt semne ale biruinței asupra păcatului. Cei care, prin pocăință și mărturisire v-ați curățit de păcatele voastre, cei care ați postit și v-ați smerit, cei care ați înfrânat poftele și ați miluit pe cei săraci și lipsiți, cei care ați săvârșit binele, aveți cu voi ramurile faptelor bune. De aceea, întindeți acum inimile voastre, precum a întins poporul hainele lui, și împărtășindu-vă cu dumnezeieștile Taine, primiți-L pe Iisus, nu în Templu, ca pruncii, ci în biserica sufletului și a trupului vostru. Primiți pe Împăratul slavei, cântându-I ca și cei de odinioară: Bine este cuvântat Împăratul, Cel ce vine întru numele Domnului!
O, iubiții mei frați, pe cât este de mare milostivirea Domnului Iisus, pe atâta este de mare și dreptatea Lui. Vine într-adevăr blând și mântuind, dar vine și drept, cum a zis sfântul prooroc Ieremia: „Iată Împăratul tău vine la tine, drept și mântuind, blând și călare pe asin, pe mânz tânăr“ (Zaharia 9, 9). Pentru cei care-L primesc cu dragoste ca și Simon leprosul, cu bună mireasmă de fapte bune ca și Maria, cu proslăvire ca și poporul care i-a ieșit întru întâmpinare, cu curățenie și nevinovăție ca și pruncii, Iisus vine blând și mântuind. Pentru cei care nu-L primesc nicidecum, ca adunarea arhiereilor, sau îl primesc cu nevrednicie, ca iubitorul de argint și vânzătorul Iuda, El a dat, ca un drept Judecător, o hotărâre atât de înfricoșată, că numai auzirea ei înspăimântă și cutremură.
Dacă Împăratul ceresc, Domnul cerului, al pământului și a toată zidirea, dorește să vină în sufletul tău, ca să-l mântuiască, și-ți vestește venirea Lui prin Biserica Sa, care propovăduiește și-ți spune: după șase zile să sărbătorești Paștile, pregătește-te ca să primești pe Împăratul slavei prin împărtășirea cu Sfintele Taine; tu să nu fii nesimțitor la această vestire. Căci atunci ce răspuns vei da la hotărârea cea înfricoșată pe care a dat-o Dumnezeul tău asupra ta? Vine acum întru tot înduratul Iisus și, vrând să intre în casa sufletului nostru, ne cheamă pe toți zicând: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu“! „Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu“! (Matei 26, 26-28) Dar cei nesimțitori și împietriți cu inima nu-L primesc sau îndrăznind să-L primească cu nevrednicie, El nu vine la dânșii. În ceasul morții, ei îl vor căuta ca să le ierte fărădelegile lor, dar nu-L vor mai găsi, ci vor muri în păcatele lor, după cum Însuși Domnul spune: „Eu Mă duc, și Mă veți căuta; și în păcatul vostru veți muri“ (Iona 8, 21).
Auzind această înfricoșată hotărâre, cu toții să ne pregătim în timpul care ne-a mai rămas până la Sfintele Paști, smerindu-ne inimile, prin pocăință, de păcatele noastre și prin izgonirea tuturor gândurilor și dorințelor noastre deșarte, și astfel, cu inimi curate, să ne apropiem de Hristos și să-L primim cu toată vrednicia de Sfintele Paști, prin împărtășirea noastră cu Trupul și Sângele Lui, cunoscând din spusele Sfântului Apostol Pavel că „oricine, cu nevrednicie mănâncă pâinea sau bea paharul Domnului, vinovat va fi de Trupul și Sângele Domnului. Deci, să se cerceteze omul pe sine și numai așa să mănânce din această pâine și să bea din acest pahar, căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie osândă lui-și mănâncă și bea, nesocotind Trupul Domnului“ (I Corinteni 11, 27-29) Amin.
Comentarii
Trimiteți un comentariu