Părintele și ucenicul


 




Într-o mănăstire de pe Sfântul Munte Athos, trăia un bătrân părinte, renumit pentru înțelepciunea și blândețea sa. Avea un ucenic tânăr și neîmpăcat, care adesea se enerva și-și pierdea cumpătul. Deși bătrânul îl învăța cu răbdare și blândețe, tânărul nu părea să învețe lectiile.


Într-o zi, ucenicul, mânios pe un alt frate, l-a insultat cu cuvinte urâte. Bătrânul, auzind ce s-a întâmplat, l-a chemat pe tânăr și i-a spus: „Fiul meu, știu că îți este greu să-ți stăpânești mânia, dar îți voi da o sarcină. Ia această găleată și umple-o cu apă. Apoi, urcă în vârful muntelui și varsă apa într-o crăpătură a stâncii.”


Tânărul a făcut cum i s-a spus. După ce a urcat muntele și a vărsat apa, s-a întors la bătrân, obosit și supărat. Bătrânul l-a întrebat: „Ai văzut ceva în crăpătura stâncii?” Tânărul a răspuns: „Nu, părinte, apa s-a scurs imediat.”


Atunci, bătrânul a zâmbit și i-a spus: „Așa se întâmplă și cu cuvintele rele. Odată rostite, ele se pierd în neant, dar lasă în urmă o urmă de răutate. Este mai ușor să varsăm apă într-o crăpătură a stâncii decât să retragem cuvintele rele. De aceea, fiule, învață să-ți stăpânești limba și să ierți pe cei care te-au ofensat.”


**Ce învățăm din această pildă:**


* **Cuvintele rele lasă urme adânci:** Odată rostite, cuvintele nu pot fi luate înapoi.

* **Iertarea este o virtute creștină:** A ierta pe cei care ne-au greșit este esențial pentru mântuirea noastră.

* **Răbdarea este cheia înțelepciunii:** Bătrânul a avut răbdare cu ucenicul său, arătându-i astfel calea către îmbunătățire.


**Aplicații în viața noastră:**


* **Să fim atenți la cuvintele pe care le rostim:** Să ne gândim bine înainte de a vorbi, pentru a nu răni pe nimeni.

* **Să învățăm să iertăm:** Să ne eliberăm de povara resentimentelor și să oferim iertare celor care ne-au greșit.

* **Să avem răbdare cu noi înșine și cu ceilalți:** Îmbunătățirea spirituală este un proces lent și gradual.


Această pildă simplă ne arată că, prin răbdare și iertare, putem să ne apropiem de Dumnezeu și să trăim în pace cu noi înșine și cu ceilalți.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta