O pildă despre Sfântul Cuvios Mucenic Ioan și a celor împreună cu dânsul, de la Mânăstirea Sfântului Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim
În inima pustiului Iudeii, acolo unde stânca se ridică aspră spre cer, se află Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit, un loc de nevoință și rugăciune neîncetată. În secolul al VIII-lea, pe vremea prigoanei iconoclaste, când împărații bizantini se ridicaseră împotriva sfintelor icoane, trăia acolo un călugăr pe nume Ioan, un om simplu, dar cu o credință neclintită.
Ioan era un ucenic al Sfântului Sava și, asemenea dascălului său, își petrecea zilele în rugăciune, post și priveghere. Era un om al tăcerii, dar când venea vorba de apărarea dreptei credințe, glasul său răsuna cu putere.
Într-o zi, la mănăstire au sosit trimiși ai împăratului, cu porunca de a distruge toate icoanele. Călugării, în frunte cu Ioan, s-au adunat în biserică și au început să se roage cu lacrimi, cerând ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Sale.
Ioan, plin de curaj, a ieșit în fața trimișilor împăratului și le-a spus: "Noi nu ne vom lepăda de credința noastră și nu vom distruge sfintele icoane. Ele sunt ferestre spre cer, prin care privim spre Dumnezeu și spre sfinții Săi."
Trimișii împăratului, înfuriați de îndrăzneala lui Ioan, i-au bătut cu cruzime și l-au aruncat în temniță. Dar Ioan nu s-a temut. În temniță, a continuat să se roage și să-i întărească pe ceilalți călugări care fuseseră întemnițați împreună cu el.
Într-o noapte, un înger al Domnului s-a arătat în temniță și i-a eliberat pe Ioan și pe ceilalți călugări. Îngerul le-a spus: "Mergeți și propovăduiți adevărul credinței, fără teamă, căci Dumnezeu este cu voi."
Ioan și ceilalți călugări s-au întors la mănăstire și au continuat să-și trăiască viața de nevoință și rugăciune. Dar, de data aceasta, au început să propovăduiască și în afara mănăstirii, întărind credința creștinilor și demascând erezia iconoclastă.
Împăratul, aflând despre activitatea lui Ioan, a trimis din nou soldați să-l prindă. Ioan a fost prins și supus la chinuri groaznice, dar nu s-a lepădat de credința sa. În cele din urmă, a fost decapitat, primind cununa muceniciei.
**Învățăminte din pildă:**
* **Credința neclintită:** Sfântul Ioan ne învață să ne păstrăm credința neclintită, chiar și în fața prigoanei și a amenințărilor.
* **Curajul mărturisirii:** El ne arată că trebuie să mărturisim cu curaj credința noastră, chiar și în cele mai dificile momente.
* **Dragostea pentru icoane:** Sfântul Ioan ne învață că icoanele sunt sfinte și că trebuie să le cinstim ca pe ferestre spre cer.
* **Puterea rugăciunii:** El ne arată că rugăciunea este o armă puternică împotriva răului și că Dumnezeu îi ajută pe cei care se roagă cu sinceritate.
Sfântul Cuvios Mucenic Ioan și cei împreună cu dânsul de la Mânăstirea Sfântului Sava cel Sfințit sunt un model de urmat pentru noi toți. Să ne rugăm lor și să le cerem ajutorul în lupta noastră pentru credință.
Comentarii
Trimiteți un comentariu