Pomenirea Sfinților Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont


 

În veacul al treilea, în timpul domniei împăratului Probus, pe când Atticus era guvernatorul Antiohiei, au sosit în această slăvită cetate doi cetățeni de vază, creștini cu credința, Trofim și Savatie. Ei au picat tocmai în toiul unui festival păgânesc, în care se aduceau jertfe idolului lui Apollon, ce se afla lângă Dame.
Observându-se că acești cetățeni nu participă la necuratele jertfe, cineva l-a informat de aceasta pe Atticus. Atticus i-a adus pe cei doi la judecată și văzând că ei refuză să se lepede de Hristos, i-a torturat în chip bestial, pe rând. După ce l-a torturat și l-a bătut astfel pe Trofim, Atticus l-a trimis în Frigia la Dionisie, care era un călău și mai bestial al creștinilor decât el. Apoi Atticus l-a scos pe Savatie din închisoare și a început să îl judece după felul păgânesc.
Întrebat fiind care îi este patria și rangul, Savatie a zis: "Rangul meu și patria mea și slava mea și bogăția mea sunt Hristos Domnul, Fiul lui Dumnezeu, Carele Viu este în veci și prin a Cărui Providență s-au făcut și se țin în viață toate câte sunt. "
Pentru acest răspuns el a fost bătut și sfâșiat cu unghii de fier până când i s-au văzut oasele de sub carne, în aceste torturi bestiale Sfântul și-a dat duhul său.
În Frigia, călăul Dionisie l-a dat pe Trofim unor torturi încă și mai mari, căci îl chinuia bestial, apoi îl arunca în închisoare spre a-l scoate la torturi și mai mari.
Dar la el în temniță venea un cetățean de vază al acelei cetăți, Dorimedont, care în taină era creștin și îi slujea lui.
Când a aflat despre acestea torționarul, el i-a torturat și pe Trofim și pe Dorimedont la fel, apoi i-a aruncat la fiarele sălbatice, dar fiarele sălbatice nu s-au atins de ei.
Sfântul Dorimedont chiar a strigat la ursoaică și a tras-o de urechi, spre a o provoca să îl sfâșie, dar ursoaica s-a făcut chiar mai blândă.
La urmă călăul a poruncit ca Sfinții Trofim și Dorimedont să fie decapitați cu sabia. Sufletele acestor doi Sfinți mucenici sălășluiesc acum în ceruri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta