## Pildă: Grădina pregătită pentru Iarnă


---


Imaginați-vă un grădinar harnic care are o grădină bogată, plină de legume și fructe. La sfârșitul verii, înainte de venirea iernii, grădinarul știe că trebuie să facă anumite pregătiri speciale. El nu poate lăsa toate plantele să înghețe. Înainte de a începe curățarea și pregătirea grădinii pentru sezonul rece, el culege ultimele roade, le sortează pe cele bune pentru a fi păstrate, iar pe cele stricate le aruncă. Apoi, lucrează pământul, îl afânează, adaugă îngrășământ și îl pregătește pentru noul ciclu de viață, chiar dacă pentru o vreme pare pustiu.

Perioada de "**lăsatul secului**" înainte de Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este ca momentul în care grădinarul **culege ultimele "roade" ale bucuriei lumești**, înainte de a începe pregătirea sufletului pentru un timp de odihnă și de curățire duhovnicească. Este ultima ocazie de a ne bucura de anumite alimente (carne, lactate) și de o mai mare libertate socială, înainte de a intra într-o perioadă de înfrânare.

Apoi, **Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel** este ca lucrarea prin care grădinarul **pregătește pământul pentru iarnă**. Postul nu este o pedeapsă, ci o lucrare de curățire și de pregătire. Prin înfrânarea de la anumite alimente, prin mai multă rugăciune și prin fapte bune (milostenie), noi "afânăm" pământul inimii noastre, "curățăm" buruienile patimilor și "adăugăm îngrășământ" virtuților. Ne pregătim sufletul pentru o perioadă de "iernat" duhovnicesc, o perioadă în care ne odihnim de tumultul lumii și ne concentrăm pe relația noastră cu Dumnezeu. Scopul este ca, la sfârșitul postului, sufletul nostru să fie mai curat, mai puternic și mai pregătit pentru roadele duhovnicești pe care ni le aduc sărbătorile Sfinților Petru și Pavel și pentru viitorul ciclu al vieții creștine.

---

## Minune: Transformarea pescarilor simpli în "pescari de oameni" prin Post și Rugăciune

Deși lăsatul secului și postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu sunt asociate cu o singură minune spectaculoasă, așa cum se întâmplă cu sfinții individuali, minunea fundamentală a acestui post este **transformarea radicală a celor doi Apostoli, Petru și Pavel, prin asceză, rugăciune și lucrarea Duhului Sfânt**. Această transformare este un exemplu viu și o mărturie a puterii postului.

**Minunea Apostolului Petru:**
Petru era un pescar simplu, impulsiv și, înainte de Rusalii, chiar fricos, lepădându-se de Hristos. După Pogorârea Duhului Sfânt, el a devenit un stâlp al Bisericii, un propovăduitor curajos și un mare vindecător. Această transformare nu a fost doar instantanee, ci și o lucrare continuă, susținută de **post, rugăciune și asceză personală**. El a postit adesea (Fapte 10, 10), s-a rugat neîncetat și a îndurat suferințe imense. Minunea nu este doar că a vindecat bolnavi (Fapte 3, 6-8), ci că a trecut de la un om temător la unul care a mărturisit pe Hristos până la martiriu, prin răstignire cu capul în jos. **Postul și rugăciunea l-au transformat din "pescar de pește" într-un "pescar de oameni"**, aducând mii de suflete la Hristos.

**Minunea Apostolului Pavel:**
Saul, un prigonitor fanatic al creștinilor, a avut o întâlnire miraculoasă cu Hristos pe drumul spre Damasc, care l-a orbit temporar. După această experiență, el a postit timp de trei zile, fără să mănânce sau să bea (Fapte 9, 9). Această perioadă de post, împreună cu pocăința sa profundă, a fost pregătirea pentru marea sa misiune. Pavel a devenit Apostolul Neamurilor, cel care a propovăduit Evanghelia până la marginile lumii cunoscute. Deși a fost un intelectual, el a ales o viață de asceză, postind adesea (2 Corinteni 6, 5; 11, 27) și purtând în trupul său "stigmatele Domnului Iisus" (Galateni 6, 17) – rănile și suferințele îndurate pentru Evanghelie. **Minunea sa a fost transformarea de la prigonitor la Apostol și zelul supraomenesc al propovăduirii sale**, susținut de o viață de auto-discipline și de înfrânare.

**Minunea lăsatului secului și a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel** este, așadar, că prin această perioadă de pregătire și înfrânare, creștinii sunt chemați să urmeze exemplul acestor doi mari Apostoli. Postul ne ajută să ne **transformăm propriile slăbiciuni în putere spirituală**, să ne înfrânăm patimile și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Este o minune interioară, o **schimbare a inimii și a voinței**, care ne permite să devenim și noi, asemenea Apostolilor, instrumente prin care harul lui Dumnezeu lucrează în lume. Postul pregătește sufletul pentru a primi, la fel ca Petru și Pavel, puterea de a mărturisi și de a trăi credința cu curaj și plinătate.

---

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta