Pildă: Comoara mutată pentru a hrăni mai mulți



 


Imaginați-vă un pom roditor, în mijlocul unei grădini, ale cărui fructe dulci și hrănitoare sunt culese de toți cei din jur. An de an, el dă roade bogate, aducând bucurie și hrană comunității. Dar vine o vreme de tulburare, când grădina este amenințată de invadatori care ar putea tăia pomul sau îi vor strica roadele.


Atunci, câțiva oameni înțelepți și iubitori decid să ia cu grijă ramurile cele mai prețioase ale pomului și să le mute într-un alt loc, un pământ nou și sigur, unde să poată prinde rădăcini și să rodească din nou, hrănind un număr și mai mare de oameni. Nu o fac cu lipsă de respect față de grădina veche, ci cu dorința de a salva esența pomului și de a-i răspândi binefacerile.


Sfântul Nicolae a fost ca acel pom roditor pentru credincioșii din Mira Lichiei. Viața sa sfântă și minunile săvârșite au fost ca fructele dulci care au hrănit sufletele și au adus alinare. Moaștele sale erau ca trunchiul principal al acestui pom binecuvântat, un izvor de har și un loc de pelerinaj.


Însă, în secolul al XI-lea, când regiunea Mirei era amenințată de invazii, creștinii din Bari, Italia, au hotărât să aducă moaștele Sfântului Nicolae în orașul lor. Acțiunea lor a fost ca mutarea ramurilor prețioase într-un pământ nou. Nu au făcut-o cu intenția de a lipsi Mira de binecuvântarea sfântului, ci cu dorința de a le proteja și de a le face accesibile unui număr mai mare de credincioși.


Odată ajunse în Bari, moaștele Sfântului Nicolae au început să reverse și mai mult har, asemenea ramurilor care prind rădăcini și dau rod bogat. Orașul a devenit un nou centru de pelerinaj, iar minunile au continuat să se întâmple, hrănind credința a nenumărați oameni. Chiar dacă "trunchiul" nu mai era în Mira, "roadele" binefăcătoare ale sfântului au continuat să se răspândească în întreaga lume.


**Această pildă ne învață:**


* **Sfinții sunt daruri prețioase pentru întreaga Biserică:** Harul lor nu este limitat la un singur loc.

* **Protejarea lucrurilor sfinte este o responsabilitate:** Trebuie să avem grijă de moaștele sfinților și de locurile sfinte.

* **Dumnezeu lucrează prin diverse căi pentru a răspândi harul:** Aducerea moaștelor la Bari a fost o modalitate prin care binecuvântările Sfântului Nicolae au ajuns la mai mulți oameni.

* **Pelerinajul este o expresie a credinței și aduce binecuvântare:** Călătoriile la locurile unde se află moaștele sfinților ne întăresc spiritual.

* **Sfântul Nicolae este un ocrotitor universal:** Milostenia și minunile sale ajung la toți cei care îl cheamă cu credință, indiferent de locul unde se află moaștele sale.


## Minune: Vindecarea corăbierului înecat


În timpul aducerii moaștelor Sfântului Nicolae de la Mira la Bari, în anul 1087, s-a petrecut o minune care a arătat puterea și ocrotirea sfântului chiar și în timpul călătoriei.


Se spune că, în timpul traversării mării, o furtună puternică s-a abătut asupra corabiei care transporta prețioasele moaște. Valurile uriașe amenințau să o scufunde, iar marinarii erau cuprinși de disperare. Unul dintre corăbieri a fost aruncat peste bord și s-a înecat în apele înfuriate.


În mijlocul panicii, ceilalți marinari au început să se roage cu ardoare Sfântului Nicolae, cerându-i ajutorul. Deodată, spre uimirea tuturor, corăbierul înecat a fost văzut plutind la suprafață, viu și nevătămat, ținându-se de o ladă care conținea o parte din moaștele sfântului.


Acest eveniment miraculos a calmat imediat furtuna și a umplut inimile tuturor cu o bucurie imensă și cu o credință și mai puternică în puterea Sfântului Nicolae. A fost un semn clar că sfântul însuși își însoțea moaștele și își arăta ocrotirea asupra celor care îl cinsteau. Minunea vindecării corăbierului înecat a devenit o mărturie a prezenței active a sfântului și a răspunsului său grabnic la rugăciunile credincioșilor, chiar și în mijlocul celei mai mari primejdii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina