Oameni care se numesc români...


În  toamna lui 2019 în drumurile mele la un Centru stomatologic din Paris am cunoscut o tânără doctor stomatolog, care era venită recent din România de la Constanţa şi care căsătorită fiind, îşi urmase soţul care lucra deja aici de ceva vreme. 
     Am fost atrasă de sinceritatea, naturaleţea evidentă de pe chipul ei, îmbinate cu nişte trăsături fizice, care emanau căldură si acel fiasco al ignoranţei si înfumurării.
 Am făcut cunoştiinţă  şi am aflat că se numea SILVIA GIURGIU şi profesa de ceva timp meseria si cel mai mult îşi iubea semenii si pe românaşii noştrii pe care îi trata cu mare delicateţe. Am aflat aceasta personal din modul cum m-a tratat, iar din discuţi cu domnia sa, mi-am dat seama că avea o inteligenţă elevată care era alimentată de o cultură substanţială.  În aceea zi am  discutat multe şi am aflat că patriotismul nu înseamnă numai să lupţi cu arma în mână pentru  ţara ta, ci şi acolo unde eşti prin cinste, prin modul cum îţi faci treaba adică munca ta, dovedeşti cat de mult aduci cinste NUMELUI de ROMÂN.
     -Stiţi, patronul nu ne dă voie să vorbim decât franceza, dar eu când am pacienţi români în cabinet, comunic în limba română, ştiţi cum scriia Alexei Mateevici în poezia   ,,limba noastră", chiar dacă nu mi se permite, eu tot o vorbesc...mi-e milă de unii care habar n-au să vorbească corect franceza, ce să fac , să nu-i tratez?...
   Apoi discuţia s-a îndreptat spre literatură, Eminescu,  Brâncuşi si în timp timp ce discuta, se vedea înflăcărarea şi iubirea pentru valorile nationale şi pentru semeni. A urmat apoi alte întâlniri, i-am înmânat volumele mele de poezii, am discutat multe şi frumoase subiecte. 
   Între timp îşi schimbase cabinetul mai aproape de casă la 
 Gousainville, unde am revăzut-o de curând, la fel de frumoasă, sinceră şi Româncă.
Am spus atunci, spun şi acum ce scria un cugetător:
    ,,patriotismul este asemeni carităţii: începe de acasă."
(Henry James)
    Da, dragii mei, de acasă din locurile unde ne-am născut, începe dragostea pentru ţară  pentru  semenii noştrii, pentru frumos. Mă mândresc sincer cu astfel de oameni pentru că de câte ori îi întâlnesc îmi aduc aminte şi spun: Ce bine cã sunt româncă...

Miriam Nadia Dabau 
Paris 2022❤
12 martie

Comentarii

  1. Aveti perfecta dreptate, doamna dr.Giurgiu este un om minunat si un medic la care mi-e mai mare dragul sa merg.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta