VECERNIA

 

Facere 17, 1-9

1 Iar când era Avram de nouăzeci și nouă de ani, i S-a arătat Domnul și i-a zis: «Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic; fă ce-i plăcut înaintea Mea și fii fără prihană; 2 Și voi încheia legământ cu tine și te voi înmulți foarte, foarte tare». 3 Atunci a căzut Avram cu fața la pământ, iar Dumnezeu a mai grăit și a zis: 4 «Eu sunt și iată care-i legământul Meu cu tine: vei fi tată a mulțime de popoare, 5 Și nu te vei mai numi Avram, ci Avraam va fi numele tău, căci am să te fac tată a mulțime de popoare. 6 Am să te înmulțesc foarte, foarte tare, și am să ridic din tine popoare, și regi se vor ridica din tine. 7 Voi pune legământul Meu între Mine și între tine și urmașii tăi, din neam în neam, să fie legământ veșnic, așa că Eu voi fi Dumnezeul tău și al urmașilor tăi de după tine. 8 Și-ți voi da ție și urmașilor tăi pământul în carte pribegești acum ca străin, tot pământul Canaanului, ca moștenire veșnică, și vă voi fi Dumnezeu». 9 Apoi a mai zis Dumnezeu lui Avraam: «Iar tu și urmașii tăi din neam în neam să păziți legământul Meu. 

Pilde 15, 20-33; 16, 1-9

20 Fiul înțelept bucură pe tatăl său, iar fiul nebun nu bagă în seamă pe maica lui. 21 Nebunia este o bucurie pentru omul fără minte, iar cel înțelept merge pe calea dreaptă. 22 Punerile la cale nu se înfăptuiesc unde lipsește chibzuirea, dar ele își iau ființă cu mulți sfătuitori. 23 Omul se bucură pentru un răspuns bun ieșit din gura lui și cât e de bună vorba spusă la locul ei! 24 Înțeleptul merge pe cărarea vieții ce duce în sus, ca să ocolească drumul iadului care merge în jos. 25 Domnul prăbușește casa celor mândri și întărește hotarul văduvei. 26 Gândurile cele rele sunt urâciune înaintea Domnului, iar cuvintele frumoase sunt curate (în ochii Lui). 27 Cel ce umblă după câștig nedrept își surpă casa lui, iar cel ce urăște mita va trăi. 28 Inima celui drept chibzuiește ce să răspundă, iar gura celor nelegiuiți împrăștie răutăți. 29 Domnul se ține departe de cei nelegiuiți, dar ascultă rugăciunea celor drepți. 30 O privire binevoitoare înveselește inima și o veste bună întărește oasele. 31 Urechea care ascultă o dojană folositoare vieții își are locașul printre cei înțelepți. 32 Cel ce leapădă mustrarea își urgisește sufletul său, iar cel ce ia aminte la dojană dobândește înțelepciune. 33 Frica de Dumnezeu este învățătură și înțelepciune, iar smerenia trece înaintea măririi.

1 În putere stă omului să plăsmuiască planuri în inimă, dar răspunsul limbii vine de la Domnul. 2 Toate căile omului sunt curate în ochii lui, dar numai Domnul este Cel ce cercetează duhul. 3 Înfățișează Domnului lucrările tale și gândurile tale vor izbuti. 4 Pe toate le-a făcut Domnul fiecare cu țelul său, la fel și pe nelegiuit pentru ziua nenorocirii. 5 Toată inima semeață este urâciune înaintea Domnului; hotărât, ea nu va rămâne nepedepsită. 6 Prin iubire și credință se ispășește păcatul și prin frica de Dumnezeu te ferești de rele. 7 Când căile omului sunt plăcute înaintea Domnului, chiar și pe vrăjmașii lui îi silește la pace. 8 Mai degrabă puțin și cu dreptate, decât agoniseală multă cu strâmbătate. 9 Inima omului gândește la calea lui, dar numai Domnul poartă pașii lui.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta