Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Murom


 


Este o icoană care a fost adusă la Murom din Kiev, de către apostolul acestei zone îndepărtate, Prințul Sfânt Constantin, în sec. XII.

Acesta a încercat să-i convingă pe păgânii din Murom să se convertească la creștinism, dar ei nu au acceptat ci au hotărât să-l asasineze. Sfântul însă a venit între păgâni cu Icoana Maicii Domnului pe care o adusese de la Kiev, cunoscând intențiile lor. Harul care se răspândea de la Maica Domnului, din expresia feței sale, a mișcat inimile păgânilor. Ei au cerut iertare prințului și au dorit botezul creștin.

Mai târziu, Sfântul Vasile de Riazan a fost ajutat de Sfânta Icoană să meargă pe apa râului Oka, pe mantia sa, de la Murom la Riazan, având Icoana în brațe, contra curentului. Sfântul episcop fusese acuzat pe nedrept de păcat, iar locuitorii cetății păstorite de el doreau să-l judece și să-l omoare. Toată noaptea el se rugase lui Dumnezeu și Maicii Domnului să-l ajute, apoi luase Icoana cu sine. Mersul lui minunat a arătat cetățenilor că acuzația fusese injustă și că Icoana este făcătoare de minuni. De aceea, la mal, credincioșii adunați să-l judece pe episcop, l-au aclamat și s-au închinat Maicii Domnului și Pruncului din Icoană. De atunci, episcopul și-a mutat reședința de la Murom la Riazan, aducând cu sine și Icoana.

Icoana de la Murom a fost sărbătorită inițial pe toată durata postului Sfinților Apostoli, dar celebrarea ei a fost mutată pe 12 (25) aprilie, zi în care e sărbătorit Sfântul Vasile de Riazan, la hotărârea sinodului rus. În lume există mai multe copii sau icoane repictate având ca model pe aceasta. Troparul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria - Muromskaia Riazanskaia: „Fiind izvor al duioșiei, o, Născătoare de Dumnezeu, fă-ne pe noi vrednici de mila ta; veghează asupra poporului păcătos; arată puterea ta și azi, ca să ne umplem de speranță noi cei ce cu lacrimi strigăm: Bucură-te, precum odinioară Gavriil, Arhanghelul ți-a grăit."

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta