Pomenirea Sfintei Mucenițe Cecilia
Ea s-a născut la Roma din părinți slăviți și foarte bogați. Ea a avut credință mare în Hristos Domnul și râvna fierbinte pentru Sfânta credință. Făcând jurământul eternei feciorii înaintea lui Dumnezeu, Sfânta Cecilia a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor strălucite la care o obliga rangul, cămașa aspră, semnul nevoințelor.
Părinții ei au obligat-o la căsătoria cu păgânul Valerian, dar Cecilia, sfătuindu-l pe mirele ei în noaptea nunții din destul, l-a dobândit pentru Sfânta credință căci, urmând sfatul ei, el a mers la Episcopul Urban și a primit Sfântul Botez.
Apoi Valerian l-a adus la Hristos și pe fratele lui, Tiburtie. Curând după aceea ambii frați au fost osândiți la moarte pentru credința lor. Credincioșia lor a rămas de nezdruncinat chiar și înaintea morții. Duși fiind la locul de ucidere, acești frați minunați l-au dobândit pentru Hristos și pe comandantul gărzii, Maximus. Ei cu toții au fost omorâți pentru Hristos Domnul.
Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste la un același loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci neobosită propovăduia rodnic credința creștină la păgâni. Ea a luminat cu lumina adevărului într-o singură seară ca la patru sute de suflete. Întrebând-o judecătorul care este sursa curajului ei, ea a răspuns: „Conștiința curată și credința neîndoielnică”.
Sfânta Cecilia a fost torturată bestial, apoi osândită la moarte prin decapitare. Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără ca să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar din rănile ei a curs sânge mult, pe care credincioșii l-au strâns în batiste, burete și vase ca să le fie spre vindecare și mântuire. Trei zile mai târziu, sfânta fecioară și muceniță a lui Hristos și-a dat mucenicescul ei suflet în mâna lui Dumnezeu, întru Care ea acum se bucură veșnic.
Sfânta Cecilia a luat cununa muceniciei împreună cu ceilalți cam pe la anul 230. Sfintele ei moaște se află la Roma, în biserica cea închinată ei.
În Occident, Sfânta Cecilia este cinstită ca patroană a cântărilor și muzicii bisericești.
Comentarii
Trimiteți un comentariu