Pomenirea Sfintelor Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora


 


Acestea s-au născut undeva în partea asiatică a Bitiniei și au fost surori din naștere. Crescute în duh profund creștinesc, ele au părăsit lumeasca cetate a fățărniciei și minciunii și s-au retras într-o pustie, însetând după liniștea sufletească și trupească întru care să se poată închina pe deplin Mirelui Hristos, întru rugăciune, sărăcie și curăție.
Ele au pășit cu dragoste și vitejie pe calea asprei viețuiri, propășind în post, rugăciune și nevoințe mari, până ce Domnul le-a împodobit pe ele cu marele dar al facerii de minuni.
Poporul a început să vină la ele căutând și aflând din belșug vindecarea neputințelor lor și astfel fecioarele s-au făcut vestite fără ca ele să vrea.
Un anume Fronton, guvernator de cetate, a auzit despre ele și le-a adus la judecată. Văzându-le cât de frumoase sunt, guvernatorul a rămas fără grai înaintea lor. Căci, deși trupurile lor erau uscate de postul neîncetat, chipul fețelor lor radia de frumusețe și de har dumnezeiesc. El a început mai întâi prin lingușiri, lăudându-le frumusețea și zicându-le că le va trimite la curtea imperială, unde împăratul le va mărita cu bărbați nobili. Dar când a văzut că aceste flaterii ieftine nu au nici un efect asupra acestor tinere închinate lui Hristos, el a torturat-o pe Minodora, iar pe surorile ei le-a aruncat în temniță.
După torturi bestiale, guvernatorul a urlat către Minodora, care era rănită și plină de sânge: "Jertfește idolilor!"
Mucenița a zis: "Au nu vezi că mă jertfesc eu însămi toată Domnului și Dumnezeului meu?"
După ce torționarii au omorât-o în torturi bestiale pe Sfânta Minodora, guvernatorul le-a scos la schingiuit pe celelalte două surori, pe care le-a pus să vadă trupul mort în torturi al surorii lor.
Arătând către cadavrul Minodorei, el le-a sfătuit să se lepede de Hristos. Dar Mucenițele surori ale Muceniței celei ucise au rămas și mai tari în credința lor și au urmat de aceea surorii lor, fiind ucise în torturi bestiale de același Fronton. Atunci s-a pogorât fulger din cer care i-a omorât pe fiara Fronton și pe torționarii lui și pe toate slugile lui.
Creștinii au luat după aceasta trupurile mucenițelor și le-au îngropat cu cinste. Ele au luat mucenicia cam între anii 305 și 311, în timpul domniei lui Maximian Galeriu și au aflat odihna întru Cereasca împărăție.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta