Pomenirea Sfinților Mucenici Entropie, Cleonic și Vasilisc


 


Aceștia trei au fost împreună închiși cu Sfântul Teodor Tiron și apoi au luat și ei cununa muceniciei.
După ce Sfântul Teodor cu slavă s-a săvârșit, ei au rămas în continuare în închisoare și vreme îndelungată nu au fost condamnați deoarece împăratul îl schimbase pe guvernatorul cetății Amasia. Când noul guvernator a sosit, mai sălbatic decât cel dintâi, el a poruncit ca cei trei să fie aduși înaintea lui.
Toți trei erau foarte tineri. Eutropie și Cleonic erau frați de sânge, iar Vasilisc era rudă cu Sfântul Teodor Tiron. Toți trei se aveau însă ca niște frați de sânge prin iubirea cea frățească. Ca atare, așa au și grăit înaintea guvernatorului: “Precum Sfânta Treime nedespărțită este, așa și noi prin credința noastră în iubire de nedespărțit petrecem”.
Zadarnice au fost ademenirile guvernatorului, zadarnice încercările de a-l cumpăra pe Eutropie. Mai întâi guvernatorul l-a invitat pe Eutropie la o recepție bogată, pe care Eutropie a refuzat-o, dând răspunsul Psalmistului: Fericit bărbatul care n-a umblat în sfatul necredincioșilor (Ps. 1:1). Apoi, guvernatorul i-a oferit o imensă sumă de bani, una sută și cincizeci de litre de argint curat, pe care Eutropie de asemenea a refuzat-o, amintindu-i guvernatorului că din cauza arginților Iuda și-a pierdut sufletul.
După nesfârșite tentative de corupere, în timpul interogatoriilor și torturilor, primii doi au fost osândiți la răstignire, iar Vasilisc la uciderea prin decapitare. Frații cei răstigniți au dat slavă lui Dumnezeu că i-a învrednicit de moartea Fiului Lui.
Toți trei au intrat astfel în împărăția Bucuriei, unde comandantul lor Teodor îi aștepta, înaintea ochilor lor fiind proslăvit de Hristos Stăpânul și Biruitorul.
Cei trei tineri au luat cu cinste mucenicia la anul 308 de la întrupare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta