Pomenirea Sfintei Mucenițe Achilina


 


Achilina s-a născut în orașul palestinian Biblos din cinstiți și dreptmăritori părinți creștini. Deși în vârstă de doar șapte ani fiind, Achilina cunoștea toate tainele credinței creștine, iar la vârsta de zece ani ea a fost atât de plină de Duhul Sfânt încât a putut să predice pe Hristos femeilor ei însoțitoare cu mare putere și râvnă.
Când au izbucnit persecuțiile de sub împăratul Dioclețian cineva a pârât-o pe Achilina înaintea trimisului împărătesc Volusian, care era mai curând fiară decât om. Volusian a poruncit mai întâi ca fecioara să fie biciuită, apoi să i se înfigă o vergea încinsă în foc prin urechi și prin creier.
Dar până la ultima ei suflare fecioara Achilina L-a mărturisit pe Hristos Domnul pe față și cu libertate, iar când din cap a început să-i curgă sânge și creier, ea a căzut jos, moartă.
Trimisul, văzând aceasta și socotind cu adevărat că Achilina este moartă, a poruncit ca trupul ei să fie scos în afara cetății și aruncat pe groapa de necurății și gunoaie, spre mâncare câinilor.
Dar un înger al Domnului s-a pogorât din cer și s-a înfățișat noaptea înaintea fecioarei și i-a zis: „Ridică-te și primește sănătate!"
Fecioara s-a ridicat și s-a făcut desăvârșit sănătoasă și multă vreme a adus mulțumită cu lacrimi lui Dumnezeu, rugându-L pe El să nu o lipsească de muceniceasca moarte.
Atunci s-a auzit un glas din cer care a zis: „Mergi și fie ție după cum voiești!"
Așa, Achilina s-a îndreptat și a intrat în cetate. Porțile cele încuiate ale cetății s-au deschis singure înaintea ei și ea a intrat în palatul trimisului împărătesc ca un duh și s-a dus la patul lui.
Trimisul s-a cuprins de groază de moarte, văzând-o vie pe fecioara pe care el o omorâse în chinuri groaznice. În ziua următoare, la porunca lui, călăii au dus-o pe Achilina la eșafod, spre a fi omorâtă prin tăierea capului.
Mai înainte de aceasta, fecioara Achilina s-a rugat în genunchi lui Dumnezeu și și-a dat sfântul ei suflet. Călăul a tăiat capul Achilinei care deja murise.
Sfintele ei moaște dau tămăduire multor bolnavi. Achilina era în vârstă de doisprezece ani când L-a mărturisit pe Hristos cu sângele ei.
Ea a luat cu cinste cununa muceniciei la anul 293.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta