Sfîntul Sfințitul Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei


 


Cetatea Prusiei este în părțile Bitiniei și se învecinează cu Frigia și Moesia, și este aproape de muntele Olimpului. În această cetate Sfîntul Timotei a fost episcop, iar pentru curățenia și sfințenia sa a luat de la Dumnezeu darul facerii de minuni. El a ucis un balaur ce se încuibase într-o peșteră sub un chiparos și care vătăma dobitoacele și oamenii. El l-a ucis cu rugăciunea și cu semnul Sfintei Cruci, aruncîndu-i în gură un acoperămînt cu care se acoperea sfințita pîine pe dumnezeiescul jertfelnic. El a înviat pe un împărat cu numele Hareta, care zăcea de o boală foarte grea și care era aproape de porțile iadului. Asemenea și pe o împărăteasă oarecare a întors-o de la moarte la viață și, din întunericul închinării de idoli, a adus-o la lumina sfintei credințe. El toate bolile a tămăduit cu darul cel dat lui și alte multe minuni a făcut, cu puterea lui Hristos.

A luminat turma sa cu învățătura și pe mulți din cei necredincioși i-a întors la cunoștința adevăratului Dumnezeu. După ce a venit împărat Iulian Paravatul, care, lepădîndu-se de Hristos, s-a închinat idolilor și a început a prigoni cumplit Biserica lui Hristos, atunci Sfîntul Timotei și mai mult se ostenea în propovăduirea cuvîntului lui Dumnezeu, întărind pe cei credincioși în credință; iar pe cei necredincioși certîndu-i pentru rătăcirea lor. Păgînul Iulian, aflînd despre dînsul, a trimis să-l prindă și, aducîndu-l, l-a aruncat în temniță. Pe cînd sfîntul ședea legat, mulți veneau la el și-i învăța despre Hristos adevăratul Dumnezeu. Iulian, aflînd de aceasta, că episcopul cel creștin, chiar și legat, învață credința sa pe cei ce se duc la dînsul, a trimis să-l oprească și să nu mai propovăduiască numele lui Iisus. Dar el nu a ascultat pe împăratul cel păgîn și fărădelege, ci făcea fără de temere cele cuviincioase lui.

Împăratul, aflînd iarăși despre Sfîntul Timotei că propovăduiește fără de frică numele lui Hristos, s-a mîniat și, trimițînd un călău, i-a tăiat capul în temniță. Credincioșii, luînd sfîntul lui trup, l-au îngropat cu cinste; iar de la mormîntul lui se dau tămăduiri de neputințe și de boli, întru slava lui Hristos Dumnezeul nostru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta