Pomenirea Sfântului Metodie, patriarhul Constantinopolului


 


Metodie s-a născut în cetatea Siracuzei din Sicilia. După ce și-a încheiat strălucit studiile seculare, el a fost tuns monah și a început să ducă viața tuturor nevoințelor într-o mânăstire.
Patriarhul Nichifor l-a luat pe Metodie în slujba lui. În timpul domniei împăraților iconoclaști, Metodie s-a făcut cunoscut pretutindeni ca apărător neclintit al cinstirii sfintelor icoane.
Pentru aceasta, răul împărat Teofil l-a surghiunit într-o insulă în care se aflau și doi criminali de drept comun, zăcând în temnița umedă de acolo timp de șapte ani, fără lumină și fără hrană suficientă, ca într-un mormânt.
În timpul împărăției dreptcredincioasei împărătese Teodora și a fiului ei Mihail, Metodie a fost eliberat și ridicat patriarh, după cum îi prorocise mai înainte Sfântul Ioanichie cel mare.
În prima Duminică din Sfântul și Marele Post, Metodie a intrat solemn cu icoanele în sfânta biserică și de asemenea a alcătuit un canon la cinstirea lor.
Neputincioși intru a-l birui pe Metodie, ticăloșii și necurații eretici au plătit o desfrânată care a ieșit și l-a clevetit pe Metodie, cum că Patriarhul ar fi avut necurate legături cu ea. Întregul Constantinopol s-a ridicat cu mânie împotriva acestei murdare calomnii. Cu toate acestea, neștiind cum alt să arate poporului înșelăciunea, Patriarhul și-a învins pudoarea, și-a desfăcut hainele și a stat gol înaintea curții care se întrunise pentru anchetă și astfel toți au putut vedea trupul uscat și topit de postiri aspre și privegheri al Patriarhului. Atunci curtea a văzut în întregime calomnia aruncată asupra lui.
Auzind acestea, poporul a strigat de bucurie iar mârșavii eretici au fost dați de rușine înaintea tuturor. Apoi acea nenorocită femeie a recunoscut că a fost plătită să rostească murdara acuzație și să grăiască cele rele asupra sfântului lui Dumnezeu.
Astfel, cei care au voit să ucidă bunul nume al Patriarhului, nu au făcut altceva decât să îi sporească faima.
Acest mare apărător al Credinței s-a odihnit cu pace la anul 846 și s-a strămutat la locașurile cele cerești ale împărăției lui Dumnezeu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta