Pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Teodor Stratilat


 


Acest Sfânt se prăznuiește la 8 februarie, când se povestește viața lui. Totuși, Biserica îl pomenește și la 8 iunie, când se face prăznuirea mutării sfintelor lui moaște de la Heraklion la Evhaita.
Înaintea muceniciei sale, Sfântul Teodor a lăsat următoarele porunci în testamentul pe care i l-a lăsat lui Varus, robul lui: „în Evhaita să îngropi trupul meu, în pământul strămoșilor mei. "
Sfântul Anastasie din Sinai a scris despre o minune a icoanei Sfântului Teodor: în orașul Karast de lângă Damasc se afla o biserică închinată Sfântului Teodor Stratilat. Când saracinii au cucerit Damascul, un grup de saracini s-au instalat în biserică cu nevestele și copiii lor. Acolo în frescă pe un perete se afla pictat chipul Sfântului Teodor. Unul dintre saracini a tras cu o săgeată și a lovit chipul Sfântului în față. Pe dată din fața Sfântului a început să curgă sânge. Curând după aceea, toți saracinii aceia au pierit în acea biserică.
Sfântul Anastasie zice că el însuși a fost în acea biserică și a văzut chipul sfântului și urmele de sânge închegat de pe fața lui.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta