Stropitoarea care Udă Grădina Mâinilor Rănițe
---
Imaginează-ți o grădină minunată, plină de flori delicate și plante verzi, dar care, din când în când, este lovită de furtuni puternice. Uneori, vântul și ploaia torențială rup crenguțe, sfâșie frunze sau, mai rău, rănesc mâinile grădinarului care se străduiește să o îngrijească. Rănile sunt dureroase, iar grădinarul simte descurajare și neputință, crezând că nu mai poate lucra.
Însă, în colțul cel mai ferit al grădinii, stă așezată o **stropitoare veche, dar magică**. Această stropitoare nu este ca oricare alta. Pe lângă gura sa obișnuită, din care curge apa, ea are o a treia "gură" nevăzută, specială, care apare doar atunci când grădinarul are mâinile rănite și nu le mai poate folosi pe deplin. Din această a treia "gură" curge o apă nu doar răcoritoare, ci și tămăduitoare, care se revarsă cu o forță blândă, udând nu doar rădăcinile plantelor, ci și rănile grădinarului. În timp ce plantele însetate sunt revitalizate, mâinile rănite ale grădinarului încep să se vindece, durerea se potolește, și el își recapătă puterea de a îngriji grădina cu aceeași dragoste, ba chiar cu una mai mare, înțelegând că primește ajutor divin.
**Icoana Maicii Domnului "Triherusa" (cu trei mâini)** este ca această **stropitoare magică** pentru credincioși. Ea reprezintă mijlocirea neobosită și mult-îndurată a Maicii Domnului. Mâinile ei reprezintă nu doar mâinile materne care Îl țin pe Pruncul Iisus, ci și mâinile care ne ajută pe noi, fiii ei duhovnicești, atunci când "mâinile" noastre (adică puterile noastre de a lucra binele, de a ne apăra, de a ne ruga) sunt rănite de păcat, de suferință sau de neputință. A treia mână, adăugată miraculos, simbolizează ajutorul ei supranatural și imediat, care vine acolo unde forțele noastre umane sunt epuizate. Ea ne udă sufletul cu Harul lui Dumnezeu și ne vindecă rănile, dându-ne putere să continuăm să lucrăm "grădina" vieții noastre și să aducem roade duhovnicești. Ne arată că Maica Domnului intervine activ și concret în viața noastră, chiar și când suntem la capătul puterilor.
---
## Minune: Vindecarea Miraculoasă a Sfântului Ioan Damaschin și Originea Icoanei
Cea mai cunoscută și fundamentală minune asociată cu Icoana Maicii Domnului "Triherusa" este **vindecarea miraculoasă a Sfântului Ioan Damaschin** și, ulterior, **apariția celei de-a treia mâini pe icoană**, dând naștere numelui său distinctiv.
Această minune a avut loc în secolul al VIII-lea, în timpul perioadei iconoclaste. Sfântul Ioan Damaschin era un important teolog și un fervent apărător al cinstirii sfintelor icoane, scriind multe tratate împotriva ereziei iconoclaste care fusese susținută de împăratul Leon III Isaurul.
Din cauza scrierilor sale pline de zel și de învățătură, împăratul Leon, un iconoclast convins, a căutat să-l distrugă pe Ioan. Fiindcă Ioan slujea califului musulman din Damasc și nu putea fi atins direct, împăratul a recurs la o șiretenie. A falsificat o scrisoare, pretinzând că ar fi fost scrisă de Ioan Damaschin și adresată împăratului, în care Ioan s-ar fi oferit să-l trădeze pe calif și să-i predea Damascul. Împăratul a trimis această scrisoare califului.
Califul, furios și înșelat de fals, a poruncit ca **mâna dreaptă a Sfântului Ioan Damaschin, cu care acesta scria lucrările teologice, să-i fie tăiată** și să fie atârnată în piața publică spre batjocură. Sfântul Ioan, suferind cumplit, și-a acceptat soarta cu răbdare și smerenie, înțelegând că suferă pentru Hristos.
Seara, după ce chinurile s-au mai liniștit, Ioan a cerut califului să-i fie înapoiată mâna tăiată. Cu permisiunea acestuia, a luat mâna, a dus-o în chilia sa și a pus-o la locul ei, apoi a căzut în rugăciune fierbinte înaintea **icoanei Maicii Domnului cu Pruncul**. Cu lacrimi și cu toată credința, s-a rugat Maicii Domnului să-l vindece, pentru a putea continua să scrie în apărarea dreptei credințe și a cinstirii icoanelor.
În timp ce se ruga, Sfântul Ioan a adormit. În somn, **i s-a arătat Maica Domnului, care i-a zâmbit cu blândețe și i-a spus că rugăciunea lui a fost ascultată și că mâna îi este vindecată**. Când s-a trezit, Sfântul Ioan a descoperit cu uimire că **mâna sa era complet vindecată, fără nicio urmă de rană**, cu excepția unei mici cicatrice roșiatice ca o linie sub încheietura mâinii, ca mărturie a minunii.
Ca semn de profundă recunoștință și de mulțumire pentru vindecarea sa, Sfântul Ioan Damaschin **a adăugat o copie din argint a mâinii sale vindecate pe icoana Maicii Domnului** în fața căreia se rugase. Această mână adăugată, vizibilă și astăzi, a devenit un simbol al puterii de mijlocire și de vindecare a Maicii Domnului, dând icoanei numele de **"Triherusa" (în greacă, "cea cu trei mâini")**. De atunci, icoana a devenit ocrotitoarea celor cu boli la mâini, a scriitorilor și a tuturor celor care caută ajutor în suferință.
Această minune subliniază nu doar puterea vindecătoare a lui Dumnezeu prin Maica Domnului, ci și legătura profundă dintre credința dreaptă, rugăciune și intervenția divină, într-un context de prigoană.
---
Comentarii
Trimiteți un comentariu