Pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul


 


Sfântul Dionisie se numără cu cei șaptezeci de Sfinți Apostoli mai mici. Acest fericit bărbat a fost mlădița unei străvechi familii aristocrate ateniene. După ce și-a desăvârșit studiile de filosofie elină la Atena, el a mers mai departe în Egipt, spre a continua acolo învățătură și mai înaltă.
Pe când elinul Dionisie se afla în Egipt Domnul și Mântuitorul lumii se răstignea pe Cruce la Ierusalim, întunericul care s-a pogorât în miezul zilei la Ierusalim și a ținut vreme de trei ceasuri, s-a pogorât și peste Egipt timp de tot atâtea ceasuri. Atunci tânărul Dionisie a strigat: "Ori Dumnezeu Făcătorul Lumii suferă de moarte, ori acum lumea aceasta a ajuns la sfârșit!"
Întorcându-se la Atena, Dionisie s-a căsătorit cu tânăra Damaris și a avut de la ea fii. El s-a ridicat atunci și la demnitatea de membru al celei mai înalte curți ateniene, Areopagul. De aceea s-a și numit "Areopagitul. "
Când Sfântul Apostol Pavel a predicat Evanghelia la Atena, Dionisie a ascultat cu atenție și a primit Sfântul Botez împreună cu toată casa lui. Sfântul Pavel l-a sfințit pe Dionisie, Episcop al Atenei. Astfel, Sfântul Dionisie și-a lăsat soție, fii, rangul cel mai înalt și casă și a urmat lui Hristos.
El a călătorit multă vreme împreună cu Sfântul Apostol Pavel și i-a cunoscut pe toți Apostolii lui Hristos. El a călătorit în mod special la Ierusalim ca să o vadă și să o cunoască pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria. El a descris această dumnezeiască întâlnire în una din cărțile lui. El a fost de față la înmormântarea Sfintei și Preacuratei Fecioare Maici.
Fiind de față la mucenicia învățătorului lui, Sfântul Apostol Pavel, la Roma, Sfântul Dionisie și-a dorit pentru sine același fel de moarte. De aceea a mers în Galia împreună cu presbiterul său Rusticus și cu diaconul lui Elefterie, spre a predica Evanghelia la barbari. El acolo a chinuit mult, dar a și săvârșit mult. Prin nevoințele lui mulți păgâni au ieșit din întunericul sălbăticiei și au iubit lumina lui Hristos.
Sfântul Dionisie a înălțat o mică biserică lângă Paris, unde a slujit Sfintele Slujbe. La vârsta de nouăzeci de ani ajungând, Sfântul Dionisie, împreună cu preotul lui Rusticus și cu diaconul lui, Elefterie, au fost prinși de păgâni și torturați bestial pentru credința lor și predicarea lui Hristos; apoi toți trei au fost decapitați. Capul tăiat al Sfântului Dionisie s-a rostogolit departe de trupul lui, până la picioarele lui Catula, un creștin, care l-a luat și l-a îngropat cu cinste, împreună cu trupul.
Sfântul Dionisie a luat mucenicia pe timpul lui Domețian, la anul 96 după Hristos. El a scris mai multe cărți vestite pentru toată creștinătatea și întemeietoare de credință ortodoxă: Despre Numele Dumnezeiești [Divine], despre Ierarhia Cerească și Ierarhia Bisericească, despre Teologia Mistică și despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta