Icoana Maicii Domnului "Cucuzelița" de la Marea Lavră


 


Tradiția spune că această icoană a Maicii Domnului a venit singură în Mănăstirea Marea Lavră și s-a așezat în catapeteasma bisericii mari. În jurul anului 1300, ea a fost așezată în strana arhierească. Acolo se afla și atunci când Maica Domnului i s-a arătat Sfântului Ioan Cucuzel.

Sfântul Ioan se nevoia în Chilia Sfinților Arhangheli, aflată în preajma mănăstirii, și venea la biserică numai în duminici și sărbători, ca să cânte la strană. Odată, în Sâmbăta Acatistului, în vreme ce cânta cu multă umilință și o slavoslovea pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, aceasta i-a stat înainte și i-a dat un ban de aur, spunându-i: „Bucură-te, Ioane, fiul meu! Cântă-mi și eu nu te voi părăsi!”. Altă dată, Maica Domnului i-a vindecat cangrena pe care o avea la picioare din pricina îndelungatei stări în picioare din timpul privegherilor.

A doua arătare s-a făcut înaintea Sfântului Grigorie Domesticul care, ca și Sfântul Ioan Cucuzel, era psalt. Patriarhul Calist hotărâse ca la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare să se cânte Axionul „De tine se bucură…”, în loc de obișnuita cântare „Cuvine-se cu adevărat…”. Dar succesorul său, Patriarhul Filotei, a anulat hotărârea înaintașului lui și a poruncit să se cânte „Cuvine-se cu adevărat”, ca la toate Sfintele Liturghii de peste an, fiind o cântare mai scurtă.

Cu toate acestea, la vecernia Botezului Domnului, de față fiind Patriarhul Grigorie al Alexandriei, Sfântul Grigorie a cântat după vechea rânduială, „De tine se bucură”. Îndată după aceasta, Maica Domnului i s-a arătat și Cuviosului Grigorie, precum odinioară Sfântului Ioan Cucuzel, i-a dăruit și lui un galben de aur, și i-a zis: „Recunoscătoare îți sunt pentru cântarea ce aduci cinstirii mele”. De la această slăvită minune s-a hotărât ca la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare totdeauna să se cânte în cinstea Maicii Domnului cântarea „De tine se bucură”.

Această icoană a săvârșit și săvârșește încă și acum multe minuni. De multe ori a izbăvit mănăstirea de la incendiu, iar în 1755 a apărat-o de un atac al piraților.

În 1826 icoana a fost dusă în Paraclisul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, aflat la intrarea în Marea Lavră. Cu ocazia sărbătorilor importante, în ajun de Crăciun, de Paște sau în ziua de pomenire a Cuviosului Atanasie, icoana este mutată cu cinste în katholikon (paraclis).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta